Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Zeiss Ikon 521/16

Nu blir det lite nostalgi igen och det handlar om en gammal kamera.

Varför skriva om en gammal kamera som nu står i bokhyllan och samlar damm. Jo jag tycker att den förtjänar en presentation eftersom det var min första kamera. Idén fick jag för en tid sedan när jag läste en blogg av en medlem här på Fotosidan, som hade hittat sin Zeiss på internet, och att det var den kameran som han började sin fotokarriär med.

Zeiss Ikon Ikonta-521/16

1952, köpte jag den här kameran av en arbetskamrat på ASEA i Stockholm, jag hade under en tid tänkt att skaffa mig en kamera, och så blev jag erbjuden att köpa den, jag fick låna med den hem för att känna på och visa den för mina föräldrar. De gav mig rådet att visa kameran för en god vän till familjen som hette Harry Dittmer.

Porträtt av mig på ASEA i Stockholm 1952

Ett par provbilder före köpet

Mina arbetskamrater och jag taget av den jag köpte kameran av

Harry Dittmer då medlem av det berömda sällskapet Tio Fotografer, hade sin ateljé i en fastighet på Centralbadets gård som ligger på Drottninggatan i Stockholm. Sagt och gjort jag knallade iväg och visade honom kameran och han sa att det var en bra kamera att börja med. Därmed var saken avgjord och jag köpte kameran för ett par hundra kronor.

Det här var ju något helt nytt för mig som aldrig hållit i en kamera förut och ännu mindre fotograferat, och det skulle snart visa sig att det var lättare sagt än gjort, så det blev mycket misslyckade bilder till en början.

Nu följer en kavalkad av bilder tagna från femtiotalet till mitten av sextiotalet, då det blev byte till en modernare kamera.

Gruppfoto på Tidaholms plan 1952

Som synes så var det inte med så stor detaljrikedom som presterades och jag är inte säker på vilka som är avporträtterade heller, men jag anar att det är min bästa  kompis Ralf och min mamma, den lille grabben kan vara min bror Lasse.

En spexig vinterbild vid Söderbysjön i Stockholmstrakten

 Men med alla försök så lyckades jag så småningom ta några bilder som inte var alltför oskarpa, för det var ett litet mysterium med tid och bländare och jag hade ingen som kunde visa mig utan det fick bli lite på gehör.

Mina kompisar Bosse, Göran och Bosse under 50-talet

Första gången jag skrev om min Zeiss var 2007 när jag började blogga på Fotosidan och det var i november i den första bloggen som heter Premiär för min fotoblogg

Min bror Lasse på Skansen 1953

På sommaren 1953 åkte jag till Karlskrona på min semester för att träffa min föräldrar som för tillfället bodde där.

Mamma och Pappa i Karlskrona 1953

Mamma och Pappa i Karlskrona 1953

På semester i Karlskrona 1953

På semester i Karlskrona 1953

Trefaldighetskyrkan-i-Karlskrona 1953

Trefaldighetskyrkan-i-Karlskrona 1953

Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona 1953

Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona 1953

Min Morfar på besök i Hammarbyhöjden 1955

Min Morfar på besök i Hammarbyhöjden 1955

Mamma dricker kaffe och vår hund Chico på sommarstället i Vendelsö

Här dricker jag kaffe på sommarstället i Vendelsö

Så småningom så testade jag färgfilm och resultatet blev väl ungefär som med svartvitt lite blandat

Borgward Isabella 1954 En något suddig Borgward Isabella 1954

Semester-1959-109

Semester 1959 i Norge här en bild från Vigelandsanlägget i Oslo

1960 åkte jag och min  fästmö Lisbet på semester till Tyskland och Frankrike och jag tog förstås en del Kodak diabilder och några blev väl så pass godkända att det syns vad de föreställer.

Här väntar vi på färjan till Tyskland i en Fiat Neckar 

Pråmar på Rehn vid Sant Goar 1960

Pråmar på Rehn vid Sant Goar 1960

Kanske Champ Ellysè i Paris 1960 copy

Kanske Champ Ellysèe i Paris 1960

Hästdroskorna i Paris nyttjade vi inte det blev "apostlahästarna" tills vi blev ömma i fötterna

Lisbeth på sightseeing i Paris

Parisoperan och nedgången till Metron 1960

Parisoperan och nedgången till Metron 1960

På en campingplats i Paris 1960 copy

På en campingplats i Paris 1960

Morgonkaffe i Paris 1960

Morgonkaffe i Paris 1960

Sacrecuerkyrkan i Paris 1960

Sacrecuerkyrkan i Paris 1960

1961 gifte vi oss och åkte på en lillsemester till ett vandrarhem på Omberg

Omberg 1961

Kan vara Ombergs klosterruin 1961

Kanske en Dommarring på Omberg 1961 001 b

Kanske en Domarring på Omberg 1961

Peter på en filt i gröngräset

Peter Lisbeth och Lasse i Dalsland 1962

Lasse, Lisbeth och Peter i Dalsland 1962

Peter och hundvalp  i Västergötland 1962

Peter och en hundvalp på besök i Västergötland 

 Peter 1 år på Örnstigen1962

Min dotter Susanne och moster Gunilla på Björkliden 1964

Täby-Kyrka-2009

Avslutar med en bild av Täby K:a  som jag tog 2009 

Det var en del av mina Zeissbilder både skapliga och mindre bra men det får vara ett tidsdokument över en svunnen tid. Det finns fler bilder i mitt s.k. arkiv, som ännu inte framkallats och det är väl tveksamt om det blir aktuellt, men man skall aldrig säga aldrig.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2018-07-13 23:29 | Läst 6014 ggr. | Permalink
Vilka underbar bilder! Man kan säga att din gamla Zeisskamera har förverkligat sig. Nu har du denna minnesskatt att glädja dig åt.

På ett sätt är denna Ikonta från 1930-talet lite ovanlig. Nästan alla sådana var försedda med det enkla objektivet Novar Anastigmat, en trelinsig budgetkonstruktion som Zeiss lät tillverka hos olika underleverantörer. Ditt exemplar ståtar emellertid med det fyrlinsiga prestigeobjektivet Zeiss Tessar - ett objektiv som än i dag kan prestera god avbildningskvalitet (om jag får veta objektivnumret, så kan jag datera den här Tessaren exakt).
Svar från Stican 2018-07-14 12:32
Tack så mycket Peter för dina intressanta kommentarer. Det var kul att du gillade bilderna, själv var jag lite kritisk för att de inte höll så bra kvalitet när jag jämfört med andras gamla alster som är jättefina.
Det är också roligt att min Zeiss har ett så fint objektiv, det kände jag inte till, och om du kan datera det med hjälp av objektivnumret så vore det kul. Numret är: Carl Zeiss Jena nr. 2323504
Ha det gott/Stig
syntax 2018-07-14 15:15
Ditt Tessarobjektiv lämnade Carl Zeiss i Jena den 28 november 1938 i en tillverkningsomgång bestående av 5000 exemplar.
I dag kan man med detta objektiv (förutsatt att det är slöj och repfritt) på en bra negativ färgfilm som Kodak Ektar 100 åstadkomma bilder som vid normalt betraktningsavstånd är svåra att skilja från det som en modern digitalkamera åstadkommer - men det vill naturligtvis till att man är ganska så förfaren när det gäller att skanna och bildbehandla sådan film.
Kanske jag kan inspirera dig till att försöka... :-)
Svar från Stican 2018-07-14 22:24
Tack igen Peter för att du forskat om mitt Tessarobjektiv, och det verkar som jag har en hyfsat bra Zeisskamera. Skall ta ditt råd och ta någon rulle igen för att se hur bilderna blir. Det knepiga blir väl att få tag i en Kodakfilm.
Ha det gott/Stig
Mycket trevligt att få se! Det slår mig när jag ser andras och egna bilder från tidiga år, att sättet att fotografera ofta går igen. Det finns en amatörplåtandets tidsanda, på något sätt. Ditt första egna foto här, med huvudmotivet i nedre vänstra hörnet, känner jag igen från egna album. Sedan tar det sig successivt och blir riktigt bra, man anar att det är en kamera med bra optik och en fotograf på gång och sedan en riktigt duktig en som använder den.

Jag skall försöka återvända till mina egna gamla synder, det blev uppehåll i går pga ett åskväder som gick inpå oss under dagen utan att leverera regn, någon mycket liten bråkdels millimeter blötte nästan, men bara nästan, balkonggolvet. Nu finns annat som pockar på att tas om hand, men så småningom så.
Svar från Stican 2018-07-14 12:45
Tack så mycket Christer för dina trevliga kommentarer, hur det förhöll sig med motivets placering har jag ingen kommentar till, kanske var det typiskt för en nybakad amatörfotograf. Det är först på senare tid som jag förstått att det är en ganska skaplig kamera, men det förstod jag inte då för jag hade inte förmåga att utnyttja optiken på rätt sätt. Den sista bilden som jag tog 2009 där kunde jag ställa in bländare och tid med hjälp av min lilla Lumix LX3 som fick fungera som exponeringsmätare.
Här kom det några droppar regn i går em. och det kanske kommer en skur i dag också hoppas jag.
Ha det gott/Stig
aasaboe 2018-07-14 21:20
Jo, det var just att ovanan hos fotografen ofta placerade motivet i ett hörn av bilden jag tänkte på. Och nere till vänster är ganska vanligt om jag inte minns fel.
Fina bilder, de flesta från en tid när jag inte ens var född.. Uppskattar att du har färgbilder med, på något sätt blir känslan att det är närmare min egen barndom än när det är svartvita bilder.. Svartvitt ger oftast känslan att det är bilder tagna ännu mycket längre tillbaks..
Hälsn!
Svar från Stican 2018-07-14 13:12
Tack skall du ha Jan för dina vänliga kommentarer. Det diskuteras ibland om färg eller svartvitt och jag började ju med svartvitt men tyckte nog att det var lite "färglöst" så jag övergick till färg så snart jag tyckte att jag vågade, och det blev med dia som visade sig bli ganska bra med lite övning. Det som var lite bekymmer i början, var att rama in och tejpa filmen mellan glasskivor, senare så kom det färdiga plastramar som gjorde det jobbet enklare. Det jag annars saknade var nog en handledare eller någon som hjälpt mig att begripa hur jag skulle ställa in bländare och tid, så det blev många misslyckade bilder i början.
Ha det gott/Stig
Väldigt trevlig bildkavalkad! Och tagna med Tessarobjektiv, inga dåliga grejor!

En sån var den första kamera jag använde. Det var min pappas kamera som han tagit många bra bilder med. Bland annat just från Vigelandsanlegget med tankfullt barn om satt sig upp på en av statyerna, minns den bilden ännu.

Jag gillade formatet. Man vek ju ihop kameran och kunde ha den i fickan med alla vitala delar skyddade. Mina bilder blev inget vidare och så började bälgen läcka ljus............kanske har nån bild kvar någonstans i alla fall.

Köpte en liknande fast 6x9 för 15 år sen. Bra på många sätt men dyr i drift. Står dammskyddat i vitrinskåp men kanske inte bra att den står uppfälld?
Svar från Stican 2018-07-14 13:26
Tack så mycket Måns för dina kommentarer det är trevligt att du hör av dig igen för du kommenterade ett par bilder för en tid sedan och det fick mig att börja skriva på den här bloggen. Men jag kom en bit sedan tog det stopp för det tar en del tid att leta fram bildmaterial, så bloggen fick vila ett tag.
Vår semesterresa gick från Stockholm via Göteborg, västkusten in till Norge och sedan tillbaka in i Sverige och Värmland men var de bilderna ligger är just frågan, jag får väl se om jag har ork att leta reda på dem.
Ha det gott/Stig
Nostalgi på alla sätt och varje bild tillför något som tar mig fram i tiden som varit. De är så viktiga äga för framtiden för samtiden kommer inte igen.
Så talar en sann dokumentärfotograf som uppskattar värdet av bilder nära en själv.
Ha det bra på alla sätt
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Stican 2018-07-14 22:38
Tack så mycket Gun-Inger för dina snälla kommentarer, jo visst är det nostalgi alltid och det brukar jag återvända till då och då, kanske för att jämföra gårdagens analoga bilder med dagens digitala om det var bättre förr. Kanske inte alltid men en del bilder har klarat sig ganska bra tycker jag, och jag är glad att de här 60 år gamla bilderna finns kvar, så jag skall vid tillfälle leta reda på resten som ligger undangömda i någon kartong.
Ha det gott/Stig
Härligt trevlig läsning med fina tidstypiska bilder, det var en kapabel kamera absolut, med sin Tessaroptik. Hils, LO
Svar från Stican 2018-07-15 10:05
Tack LO för din trevliga kommentar, kul att du uppskattar mina bilder och historien bakom, att det är en fin kamera förstår jag bättre nu, men då det begav sig blev det oftast att försöka ta bilder.
Ha det gott/Stig
Du fick ett bra gehör. :-)
Jag gillar ju själv att ibland plåta med Ikonta.
Förutsatt att slutaren går som den skall tycker jag definitivt att du skall stoppa i en rulle.
Svar från Stican 2018-07-15 10:14
Tack skall du ha Olle för dina kommentarer. Ett tag var jag medlem i Retrokamera men är det inte längre, och jag minns inte om jag skickade in några bilder då. Om slutaren fungerar som den skall vet jag inte har för mig att den var lite seg på de längre slutartiderna. Undrar om de går att renovera i så fall. Men jag skall ändå testa en rulle så får jag se hur resultatet blir.
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg