Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Om en kamera

Ännu än soluppgång.

"Vid dagens början" 18 januari 2016 kl. 8   f/3,5 1/60 sek. 200 ISO Detta var en av de första bilderna jag tog med  Lumix GX7

I min förra blogg berättade jag om mitt senaste nyförvärv, en Panasonic Lumix DMC-GX7. Nu är jag inte någon tekniknörd så jag skall inte ge mig in i några teknikaliteter, men jag nämnde att det var 6 år sedan jag senast köpte en ny kamera. Så på 6 år så hinner det ju hända en del med kameratekniken.

  Min "nya kamera" är ju långt ifrån ny, för inte så länge sedan kom det en senare version GX8, som har ytterligare förfinat tekniken med ännu fler pixlar (20 Mpixel.) Min GX7 har c:a 16 Mpixel. vilket är en ökning från min ännu äldre Panasonic Lumix DMC-GF1 som har 12 Mpixel.

Nu har jag läst en artikel på Fotosidan Magasin om en test av den nya GX8, och vad jag kan se så är inte skillnaden från GX7 så stor, men visst finns det skillnader, fler pixlar, större kamerahus, större knappar, rattar och reglage samt en ny sensor. 

Här är en teknisk specifikation på GX7 och den skiljer sig inte mycket från specifikationen på GX8

Gx7 har en fast vinklingsbar sökare till skillnad mot GF1 som saknade sådan, det fick jag komplettera med en sökare som monterades i kamerans blixtsko.  Det fungerade ju också men jag måste ställa om från display till sökare med en knapp, det slipper jag på GX7 som sköter detta med automatik så fort jag sätter sökaren mot ögat.

Att skärmen går att vinkla är ju praktiskt när jag tar bilder på Dennis både inomhus och ute för att komma ner till hans nivå.

Dennis i vardagsrummet 2016

Dennis undersöker ett hål i snön

Bildstabiliseringen i kamerahuset är också en nyhet som öppnar nya möjligheter, det innebär att jag kan använda mina Nikonobjektiv med hjälp av en adapter och jag har letat efter en sådan som kan överföra elektroniken mellan objektiv och kamerahus men det verkar inte finnas. Men jag har en  adapter som heter Pixco N/G m4/3 och fungerar med alla objektiv med Nikon fattning. Nackdelen är tyvärr att det inte finns någon autofokus, och det går inte att ändra bländare heller. Det som ändras är ISO, kameran mäter med full bländaröppning och ställer in tid och ISO.

Adapter Pixco med Micro Nikkor f2,8 60 mm DSC_0767

GX7 med adapter Pixco och Micro Nikkor f/2,8  60 mm är ett objektiv, som jag kanske kommer att använda mig av men  det får jag dock fokusera manuellt.

Har testat på resterna av en julgrupp, men resultatet blev inte så bra som jag hoppades, så jag kanske får skaffa ett Panasonic Makro objektiv så småningom. Det blev för kort skärpedjup.

Hur nöjd är jag med min nya kamera då? I stora drag så är jag mycket nöjd den ända svaga punkten skulle i så fall vara batteriet som ganska fort tar slut. Nu har jag införskaffat ett batteri till, men snålheten bedrar vissheten, för det nya som är en kopia är något klenare (800 mAh) än orginalbatteriet (1025 mAh).

Lindesbergs kyrka och Lindesjön i januari 2016

En alltid lika glad Margaret fixar degen till ett bullbak i mitt kök.

En halv plåt bullar P1020748

En halv plåt bullar som skall jäsa innan gräddning.

Nelly 1020177

Nu stundar påsken och jag får nog fira halva den utan Margaret för hennes lilla Nelly löper, och det ställer till lite problem med en testosteronstinn Dennis som har blivit könsmogen, han fyller 1 år den 5 april. 

Men Dennis och jag får fira den här påsken så gott det går och väderprognosen ser ju inte heller så strålande ut.

Men.....

Ha det gott och GLAD PÅSK

önskar

Stig och Dennis

Inlagt 2016-03-24 23:50 | Läst 3109 ggr. | Permalink
Ha en riktigt fin Påsk nu Stig.
Den tilltänkta modern till min kommande valp parades nyligen så förhoppningsvis blir det en ny kompis även för mig framåt juli. :)
/Affe
Svar från Stican 2016-03-25 10:29
Tack Affe, och vad roligt att det blir en ny kompis till sommaren.
Vi håller tummarna att det blir så.
Ha det gott/Stig
Lycka till med GX 7:an, det ser fint ut redan!/ Björn T
Svar från Stican 2016-03-25 10:37
Tack Björn. Efter snart två månader så börjar jag bli bekant med kameran. Men det är nog inget att plåta Sångsvanar med, där gäller det lite tyngre artilleri. Men Panasonic har en ganska häftig "glugg" för c:a 18000 kr.
Men det är nog ändå ganska blygsamt jämfört med Nikons och Canons 600 mm. pjäser.
Ha det Gott/Stig



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg