Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Lek med moln

För en del år sedan var det populärt med HDR-bilder och jag roade mig med att leka lite med den nya flugan. Sedan har det fallit glömska mer eller mindre, men nu finns det inbyggt i en del kameror så nu behöver man inte ha något speciellt program för att skapa fantasibilder.

Ovädersmoln-på-Hagby-2007

Det var allt för nu

Ha det gott

Stig

Inlagt 2016-08-08 23:16 | Läst 3584 ggr. | Permalink
Man kommer inte ifrån att HDR tar ut mer ur bilden. Om man nu tycker det är bra. Ibland kan det vara det. Den bild du visar här är lite övermättad. Jag har experimenterat lite med HDR, men hade det inte inbyggt i kameran. Så jag använde stativ och tog flera exponeringar, sedan hade jag ett bildbehandlingsprogram som bakade ihop det. Det var förskräckligt bökigt. Och det gällde att det inte blev några förändringar i motivet mellan exponeringarna. Men finns det i kameran så kanske det är användbart.
Svar från Stican 2016-08-10 09:19
Tack Ernst-Göran för dina kommentarer. I min Nikon D7200 finns det möjlighet till HDR-bilder men jag vet inte riktigt hur det går till och hur resultatet blir, men jag får läsa på i handboken. Även i min Panasonic GX7 finns det möjlighet till HDR-bilder. Beträffande bilden av orosmolnen över Hagby så var det avsiktligt att förstärka molnen, för den ursprungliga bilden såg ganska tam ut.
Ha det gott /Stig
Om man vill få dramatiska bilder och speciellt landskap kan HDR vara kul att leka med, himmel och moln blir ofta spännande som här på din bild.
Svar från Stican 2016-08-10 09:23
Tack så mycket Catharina för dina fina kommentarer, jag roade mig under en period att skapa många bilder med HDR-teknik och resultaten blev kanske inte alltid så bra, men det var roligt att prova.
Ha det gott/Stig
Det blir häftiga effekter med HDR, en del gillar dem inte men jag tycker nog att det är fint i alla fall om de är så som på din bild.
Blir faktiskt lite så när jag har mina solglasögon på mig, blir ibland lite besviken på hur verkligheten bleknar då jag tar dem av mig. ;)
Svar från Stican 2016-08-10 09:32
I mina glasögon blir världen bara mörkare så jag tror inte jag får den effekten. Efter att ha sett några exempel på hur man kan göra HDR-bilder redan i kameran så får jag läsa på och testa. Man blir väl aldrig för gammal att prova nya tekniker. Vad tog dina grodbilder vägen? Jag hann aldrig att kommentera dem.
Ha det gott /Stig
Margareta Cortés 2016-08-10 10:28
Tog bort eftersom min groda var en padda och den kunskap jag fått via radin var fel så tyckte jag det var lika bra att ta bort dem. Kommer kanske pter som padda någon gång.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg