Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Nytt besök på Tysslingen

DSC_1107 Sångsvanar på Tysslingen copy

I torsdags gjorde vi ett nytt besök på Tysslingen och vädret kan jag inte klaga på, för det var strålande sol, och det är kanske inte optimalt fotoväder, men det blev lite sämre med fotoresultaten.

Jag hade med mig två objektiv, ett Nikkor 70/300 mm. och mitt nya Tamron 150/600 mm. De första bilderna tog jag med Nikkorobjektivet och det visade sig fungera skapligt.

DSC_1182 Antal Sångsvanar 23 mars 2017

 Antal Sångsvanar var i dag 2288 st. samt några andra arter som räknades den 23 mars 2017. Förra veckan sattes nytt Svenskt rekord med 5403 Sångsvanar.

DSC_1081 Tysslingen

Sångsvanar och Kanadagäss på Tysslingen

DSC_1125 Sångsvanar på Tysslingen

 Sångsvanar på Tysslingen

DSC_1109 Sångsvanar på Tysslingen

 Sångsvanar på Tysslingen

DSC_1118 Sångsvanar på Tysslingen copy

 Sångsvanar på Tysslingen

DSC_1140 Sångsvanar på Tysslingen copy

 Sångsvanar söker landningsplats på Tysslingen

Nu skulle jag testa min Tamron 150/600 mm. och det blev nog ett test som blev en besvikelse tyvärr. Att fota fåglar i flykt med handhållen kamera var svårare än jag tänkt mig, så det blev en mängd suddiga bilder, men när jag tog ett par bilder med kameran på stativ så blev det något bättre. Det behövs nog mycket mer träning med Tamronobjektivet innan jag lyckas ta flygande fåglar. Bilderna nedan är tagen med mitt Tamron 150/600 mm.

DSC_1155 En ung Sångsvan på Tysslingen

Gissar att det är en ganska ung Sångsvan som har så grå fjäderdräkt. 

DSC_1156 Sångsvan på Tysslingen

Ännu en Sångsvan på Tysslingen som tyvärr flyger från mig men den blev trots allt ganska tydlig.

DSC_1174 Grågäss

Här ett par Grågäss som letar efter något ätbart den bilden är tagen på stativ

DSC_1132 Grågäss på Tysslingen

Något bättre blev det med mitt Nikkor 70/300 mm. som står för de flesta bilderna, som här ett par  Grågäss på Tysslingen.

DSC_1122 Grågäss på Tysslingen

Grågäss på Tysslingen

DSC_1095 Grågås på Tysslingen copy

 Grågås på Tysslingen

DSC_1149 Kajor på Tysslingen

Det fanns förstås även Kajor på Tysslingen och de försåg sig också av maten som bjöds.

DSC_1187 Margaret Nelly och Dennis solar sig vid husväggen på Tysslingen

 Margaret, Nelly och Dennis solar sig vid husväggen på Tysslingen

Efter en fikapaus så fick det vara nog med fotandet för denna gången så vi åkte hem med en förhoppning om att ha fått några skapliga bilder.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2017-03-26 11:33 | Läst 4835 ggr. | Permalink
Många fåglar Stig! Tycker det blev rätt bra bilder, får själv många att kasta, men det gör inte så mycket. Nu kan jag inget om Nikon systemkameror, men för att få bäst resultat på fågel som flyger, behövs 1) lågt ljus direkt på fågeln 2) sidopanorering, dvs följa fågeln på ungefär samma avstånd 3) kontinuerlig autofokus och helst en ganska stor fokusruta i kameran där kameran själv prickar in kontrasterande områden och fokuserar rätt.
Svar från Stican 2017-03-27 16:38
Tack Stefan för kommentarer och tips, när det gäller ljuset så har jag nog inte funderat så mycket över det, men solen lyste från en nästan molnfri himmel, så svanarnas vita fjäderdräkt blev nog ganska utfrätta. Att fota från sidan skall jag ta i beaktande nästa gång det blir aktuellt, jag har kollat på min kamera och den är och var inställd på kontinuerlig autofokus men jag är osäker på hur stor fokusruta som var inställt.
Ha det gott/Stig
Vibybo 2017-03-27 16:46
Det låga ljuset morgon och kväll belyser idealiskt, klar vårsol på dagen fräter ur.
Hej
det krävs mycket övning för att få till skarpa bilder på flygande fåglar men det är utmärkt att öva på svanar och gäss som inte "flyger så fort". Jag gillar din svanbilder. Svanar är pampiga och oemotståndliga för mej.
Hälsningar Lena
Svar från Stican 2017-03-27 16:43
Tack Lena för dina vänliga kommentarer. Det är ganska nytt för mig att försöka fota på flygande fågel, men jag får fortsätta att öva. Mina tidigare alster har oftast varit sittande fåglar och det har sällan vållat några bekymmer.
Ha det gott/Stig
På 70 talet hade vi en väldigt fin rastplats för sångsvan i närheten av Gysinge. Det rörde sig om tusentals fåglar. Idag har svanarna lagt om sin flygrutt och nu finns det bara mindre flockar. Jag brukar försöka komma till Tysslingen någon gång varje år men i år blev det inget. Har sett några bilder här på FS och FB tagna från fågeltornet så det verkar vara en bra plats om det nu bara ligger fåglar där. Verkar skifta från dag till dag.
Tysslingen är en trevlig plats med sitt fik och utställningslokal.
Sten
Svar från Stican 2017-03-27 16:51
Tack Sten för dina kommentarer. Angående Gysinge så lär det finnas Havsörn där, och jag läste ett par bloggar här på FS om detta så jag blev lite intresserad, men efterfrågan på gömsle är tydligen stor, så man får boka ett år i förväg enligt en bloggare. Här på Tysslingen så har man räknat både Havsörn och Tranor så det stannar annat än Sångsvanar där också. Men idag var det bara 190 Sångsvanar så svansäsongen börjar kanske ta slut.
Ha det gott/Stig
Har varit där vid Tysslingen en gång, kom med en bussresa så jag var ganska begränsad på både tid och plats. Minns att det var mycket sångsvan och massor av kajor då, men svanarna var långt bort från där man kunde fota dem. Så jag var inte så där glad över mina bilder, men ändå glad över att ha fått se dem.
Flera bra bilder på svanarna har du ändå fått och en fika i solen är väl inte så dumt.
Svar från Stican 2017-03-29 15:30
Tack Margareta för vänliga kommentarer. I år kunde man komma ganska nära svanarna p.g.a. att man utfordrade fåglarna lite närmare avspärrningarna. Fikarasten i solen var ganska skönt mot husväggen för det var ganska kyligt där jag stod med mitt stativ och fotade. Nu är det inte så många svanar kvar, i dag raknade man till 407 Sångsvanar.
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg