Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Lite nyheter från Lindesberg

Som sagt skall försöka leverera några nyheter och för er som inte gillar sjukdomar ni kan sluta läsa här, det blir lite text varvat med några ganska nytagna bilder från trädgården.

Ni får ha överseende med att bilderna inte är så skarpa för mina ögon har haft svårt att fokusera dels genom okularet och skärmen har det också varit jobbigt att se på grund av det ibland skarpa ljuset.  

En lite skev men ändå rak Selfie på Husse och Dennis

De senaste veckorna har jag varit ganska dålig och det började med att jag fick ont i käkarna när jag åt mat som skall tuggas, efter några dagar ringer jag vårdcentralen och ber att få träffa en läkare, men jag blir rekommenderad att ta kontakt med min tandläkare i stället, som skall var specialist på käkproblem.

Ett vårtecken Scillan börjar komma upp i gräsmattan

OK. jag ringer tandläkaren som är Folktandvården och får en tid en vecka senare och under den tiden så utvecklas sjukdomen med huvudvärk, ont i hårbotten och ögonen bli ljuskänsliga. Detta berättar jag för tandläkaren som börjar undersöka mina käkar och tar en helstatusröntgen av över och underkäken. Därefter får jag en anvisning om 5 enkla avslappningsövningar för spända käkar och spänd tunga. och  återbesökstid en månad senare.

Efter tandläkarbesöket så ringer jag vårdcentralen igen berättar om problemen som tillkommit och då bokas jag in på provtagning om en vecka och att få träffa en läkare om ytterligare en vecka. Pratar med min dotter Susanne om hur jag mår och hon minns att hennes svärmor hade liknande problem och det visade sig var en sjukdom som heter "Temporalisarterit"

 Kanske årets första Nyckelpiga på ett Äppelblomskott

Susanne hämtar mig på morgonen för besöket på vårdcentralen och jag får först ta ett EKG sedan skall jag lämna blodprover och det visar sig att de bara tar sockeranalys, jag vill att de skall ta sänkan också, men det måste en läkare tillstyrka och samtidigt så begär jag att få träffa en läkare samma dag och inte en vecka senare. Sköterskan går iväg för att tala med en läkare och återkommer med beskedet att jag får träffa läkaren om en och en halv timme. Ett litet framsteg men det finns mycket tröghet i Lindesbergs vårdapparat.

 Gula Krokus kanske

Efter en och en halv timmes väntan fick jag träffa läkaren som började förhöra mig om mitt tillstånd och när jag nämnde mitt ögonproblem skulle han undersöka dem, men det visade sig att instrumentet var trasigt så vi fortsatte undersökningen och jag fick då gå till provtagningen igen för att ta sänkan CR eller det modernare CRT

Efter provtagningen så blev det samtal med läkaren igen jag frågade om han hade något namn på mina symtom och vad det fans för medicinering. Det kunde han inte svara på?? Då undrade jag om han hade hört talas om "Temporalisarterit", då hajade han till och frågade vad jag hade fått det ifrån och Susanne svarade att hennes svärmor drabbats av samma åkomma och hamnade på Örebro akuten där det visade sig att hon hade "Temporalisarterit"

En blå Krokus sticker upp

Då blev det lite aktivitet och läkaren skrev en remiss till akutmottagningen på Lindesbergs Sjukhus, varpå vi åkte dit och jag fick efter lite väntan lämna nya blodprover sedan blev det ytterligare väntan. Efter en stund fick jag lämna ett nytt sänkaprov för det som togs på vårdcentralen hade skickats till Örebro Sjukhus. Sköterskan sa att det nya provet skulle ta c:a en timme så vi fick ta en tur till kafeterian och ta lite te och en smörgås.

   När en timme hade gått så fick jag träffa en läkare som frågade ut mig om mina besvär och han klämde på min mage och gjorde också en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern. Sedan blev det ny väntan och efter denna väntan så fick jag åter träffa läkaren som bekräftade att det rör sig om "Temporalisarterit" och det blir en medicinering med Kortisontabletter 40 mg/dag i c:a två månader, under tiden skall jag undersökas av en specialist på "Öron, näsa, hals" där man går in vid tinningen en s.k. "Biopsi" och kikar om det finns något fel där.  

 En väl utslagen Krokus i rabatten antagligen från en julgrupp gissar jag

Det var lite om hur det kan te sig i Lindesberg när man blir sjuk, man blir skickad hit och dit och det är långa väntetider att få träffa en läkare. Lindesberg är säkert inte något unikt för det hör man ganska ofta på nyheterna att sjukvården går på knäna lite överallt i Sverige på grund av underbemanning, och det går ju ut över patienterna som i mitt fall tog det en vecka att träffa en läkare och lite över tio timmar på vårdcentralen och akuten på Lindesbergs Sjukhus.  

Jag avslutar med några vårblommor från trädgården, och som jag sagt tidigare så brister det en del i kvalitén, men jag hoppas att det kan bli lite bättre bilder när och om synen blir återställd.

 

 Även Påskliljorna börjar slå ut

Det finns två Forsythior som jag planterades för 2 år sedan vid entrén och de blommar på bar kvist

Den andra Forsythian blommar också fint på bar kvist

 Här ett fång med utslagna Pärlhyacinter

 Nu har Pelargonerna fått komma ut i vårsolen efter vinterförvaringen i garaget

Det var allt för den här gången

Ha det gott

Stig

Inlagt 2018-04-28 23:34 | Läst 5046 ggr. | Permalink
Oops - det var värst. Tur att du stod på dig och till slut fick diagnos och behandling. Temporalisarterit kan vara lurigt med sina framförallt i början lite diffusa symtom, men det verkar ju ha gått bra till slut. Krya på dig!
Söta vårbilder!
//GöranR
Tack så mycket Göran för kommentarer och support det värmer. Nu håller jag på med min medicin- kur så får jag se det har inte hänt så mycket mer än att huvudvärken är borta men tuggproblemen återstår så det blir fortsatt soppdiet.
Ha det gott/Stig
Känner igen det där med väntan och väntan och att ibland måsta stå på sig och även vara påläst om sjukdomar. Även här i storstaden mal kvarnarna långsamt och köerna är långa. Tur att ni hade kännedom om sjukdomen och kunde få diagnos relativt snabbt. Hoppas du nu tilkfrisknar. Har saknat dig här bland bloggarna.
Hur får man den sjukdomen.?
Tur du har en fin trädgård att tillbringa tillfrisknandet i.
Svar från Stican 2018-04-29 10:16
Tack Margareta för dina snälla kommentarer. Det var väl ett ödets skickelse att min dotter Susanne kände till sjukdomen annars så hade jag nog stått mig slätt. Det har säkert förändrats en del sedan jag flyttade från Täby, men där hade jag ändå min husläkare som bistod mig föredömligt. Det saknar jag här i Lindesberg, här är det fortfarande så att det är nya läkare varje gång jag behöver träffa någon.

Det har blivit lite glest med närvaron på bloggsidan, men jag försöker hänga med trots synproblemen. Hur man drabbas av Temporalisarterit verkar vara okänt enligt länken jag hade lagt in, så jag vet inte. Trädgården är jag mycket glad över och nu sker det små underverk varje dag sedan snön försvann.
Ha det gott/Stig
Vad jobbigt med allt strul inom sjukvården.. Är själv drabbad till viss del med en ond högeraxel som stör nattsömnen varje natt, diagnosen blev 'impingement syndrome', var först sjukskriven i 1,5 månad med tillhörande många besök hos sjukgymnast, där det blev lite bättre men bara där och just då.. Nu har det gått 1 år och jag har stundtals lika ont, och under tiden har vårdcentralen bytt 'företag' som har hand om vården, så min 'husläkare som jag haft i 12 år och kan mina sjukdomar finns inte kvar.. inte ens mina journaler finns kvar.. Nu får man berätta allt från början igen, och den tiden finns knappt när man är där, och svårt är det att få tid.. Drar mig för att gå dit, allt tar sån tid.. men min axel tvingar mig nog ändå dit framöver.. Så även här innanför 'tullarna' så är inte sjukvården bra! Kanske man måste bli akut svårt sjuk för att det ska gå undan.. Hoppas det blir bra för dig framöver, ögonen är ju väldigt viktiga, har själv allvarlig problematik där..
Hälsn!
Svar från Stican 2018-04-29 13:11
Tack Jan för din a kommentarer, som Margareta säger så är det besvärligt med vårdköer i Stockholm också och det verkar inte bli så mycket bättre inom den närmaste tiden trots politikernas alla löften. Jag var också listad hos en husläkare i Täby och jag undrar hur det är där nu efter sedan jag flyttade för 8 år sedan.
Just ögonen är ju så himla tråkigt att de inte fungerar, speciellt när jag försöker fotografera, men hoppas att medicinerna skall göra bot så snart som möjligt. Det som också känns tråkigt är att det känns lite osäkert att köra bil och det har hindrat mig att åka till Tysslingen i år för att eventuellt ta lite bilder på Sångsvanarna.
Ha det gott/Stig
Sven Duva 2023-11-04 00:59
Primärvården i Stockholm är sådär. För min del insåg de efter 2 veckor att de inte hade rätt kometens , efter att jag tvingat dem att gå igenom beslutstöd . Sophiahemmet blev räddningen med sjukvårdsförsäkring , fick akut tid samma dag och de gjorde alla kärlundersökningar direkt. Reumatologen summerade efteråt att primärvården gjort fel, har man misstänkt Temporalisarterit ska man remiteras omgående till akuten Karolinska.
Det ingår i grundkursen i medicin.
Min slutsats är att primärvården inte klarar sitt uppdrag givet att de inte får betalt för att bedriva en kvalitativ vård med hög kompetens och tillräckligt med tid med patienter.

Så har ni konkreta symtom så måste ni stå på er klargör att alternativet är en anmälan till IVO. Det är tyvärr nödvändigt annars struntar man i dig inom primärvården .
Hej Stig, roligt att höra av dig! Tråkigt dock med sjukdom och alla läkarbesök, hoppas det reder sig nu och du snart blir bättre. Du beskriver bra det jag ibland har uttryckt - man måste vara frisk och stark för att orka ta sig fram till svensk sjukvård......
Bra att du fick vård så snabbt, viktigt att få kortison så att synen inte drabbas mer än oundvikligt. Har själv ätit kortison sen 2011 för PMR, polymyalgia reumatica, som ibland ackompanjeras av temporalisarterit. Fina vårbilder, och att trädgården är en oas förstår jag väl, jättefina bilder! Hälsningar/ Björn T/
Svar från Stican 2018-04-29 18:10
Tack Björn för din vänliga kommentar. Ja det är inte det roligaste att försöka få vård när man mår dåligt, då måste man vara utrustad med tålamod och vara påstridig. Hade mycket tur att min dotter Susanne kände igen symtomen annars så kunde det dragit ut på tiden ytterligare och jag kunde blivit sämre.
Det verkar som du har fått ett snarlikt bekymmer och jag hoppas att kortisonen har lindrat dina besvär. Jo min trädgård har börjat återhämta sig efter den långa snörika vintern och det börjar vara roligt att gå ut där och se hur blommor och buskar slår ut.
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg