Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Scannade Dia av Kodachrome och Perutz(och kanske för någon AIK suporter)

 Min Epson Perfection 4990 Photo Scanner och Kodachrome-dior

Mannen till vänster var en legendarisk AIK-spelare  Sven Andersson, och han till höger var min närmaste chef Carl Ternstedt. Framkallad och scannad från ett Kodachrome-dia

Västerbron, Stockholms Stadshus och Gamla Stan i bakgrunden, framkallad och scannad från ett Kodachrome-dia.    Ovanstående har ni sett tidigare men då var den framkallad och scannad för c:a 10 år sedan https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/187485/1280230.htm

 Scanning av Perutz-dior

Peter som traktorförare på Skansen 1967 kopiera

Peter som traktorförare på Skansen 1967 framkallad och scannad av en Perutz-dia

Min dåvarande fru Lisbet håller på att rensa dagens skörd av blåbär omkring 1965 framkallad och scannad från ett Perutz-dia

För övrigt så var vi till Dennis hårfrissa igår och så här blev resultatet

P1050549 En nyfriserad Dennis

Du Husse tycker du att vi skall visa hur jag såg ut innan? Om du tycker det så gör vi det.

P1050429 Dennis före trimningen

 Så såg jag ut före trimningen, det var ganska lurvigt va

Detta var allt gott folk

Ha det gott

Stig

Inlagt 2018-09-13 23:38 | Läst 3353 ggr. | Permalink
Roligt o bra, den lille Dennis har en härligt morsk uppsyn! Hils, LO
Tack skall du ha LO för dina kommentarer. Jo Dennis har mycket mimik i bland så han kan ha en rolig uppsyn.
Ha det gott/Stig
Kodachrome ja – det har jag gott om. Jag plåtade (Kodachrome II) Kodachrome 25 åren 1967-2002, och det hann bli ca 30 000 dia – alla i lådor (tar upp två stora garderober).
Lika grinig som Kodachrome var att fotografera med, lika grinig är den att skanna. Minsta lilla felexponering av diat, och färgerna sticker iväg något så otroligt. Ett annat grundproblem är den överdrivet mättade återgivningen av rött och blått. Vackra skärgårdsvikar som ser ut som bläckpölar är ju inte så kul. I rättvisans namn bör sägas att detta syns betydligt mindre vid projicering än vid skanning – filmen är faktiskt avsedd för projicering, inte för skanning.
När man nu skall korrigera dessa färgavvikelser blir det ofrånkomligt så att den övriga färgskalan påverkas negativt. Det har tagit mig många års funderande och övning för att tackla den problematiken. Nu är jag uppe på ett resultat så att folk säger att; ”det där kan inte vara Kodachrome” - men jo, det är det faktiskt. I dagsläget ligger jag väl på en 5000 skannade Kodachromedia.
Håkan Eklund 2018-09-14 10:52
Jag har detta arbete framför mig ... Vilken skanner använder du? Vad rekommenderas?
- hawk
Svar från Stican 2018-09-14 12:32
Tack skall du ha Peter för dina välformulerade och intressanta kommentarer, det ger mig lite att fundera över.
Så många Kodachrome-dior har jag inte men kanske några hundra och alla är inte varken framkallade eller scannade. Men jag tar mig tid ibland när jag söker efter något speciellt, sedan vad resultatet beträffar så har jag inte tänkt på det blir en färgförändring vid scanning.
Det har du förstås rätt i att diabilden skall ju projiceras och det gjorde jag innan digitaliseringen kom i mitten på 1990-talet, och med mycket enkel utrustning(scanner bl.a.) så började jag bearbeta bilderna i ett av Adobes första bildbehandlingsprogram som hette Photoshop Elements 2. I dag håller jag mig med Adobe Photoshop Elements 18, hade tidigare PS CS3 som inte ville fungera med Windows10, men jag är ganska nöjd med vad jag har.
Ha det gott/Stig
syntax 2018-09-14 14:17
Håkan. Jag har inte koll på marknaden - men jag använder en enkel amatörskanner, Canon 90000f. Den har väl en fem år på nacken. Jag tror att är man bara uppe på en rimlig nivå, är det sällan verktyget som fallerar. Det fick jag lära mig när jag började med skanning - att det är en konstform som skall utövas, och man måste lära sig det hela via Trial and Error.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg