Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

D70 var fortsättning på något nytt

Det här blir den sista bloggen för ett tag, inspiration och fantasi börjar tryta så jag gör ett stopp på obestämd tid, så får jag se om lusten kommer tillbaka. Det här med kommentarer är väl inte så livsviktigt, men det är ju roligt om någon uppskattar det man publicerat, och i och med att jag försvinner så kanske jag inte hinner att läsa eller kommentera andras bloggar heller. Min förhoppning var att jag skulle nå eller passera 200 bloggar innan årsskiftet,men det kommer antagligen inte att ske.

P1050706 Nikon D70

 Nikon D70

Nu lämnar jag det svartvita bildområdet, och visar några av mina första digitala bilder, som togs  med  Nikon D70  som jag köpte efter en tid med Olympus Camedia 720 UZ, och om detta skrev jag i en av mina första bloggar "Återblick sjätte delen". 

Min Olympus levererade ganska bra bilder om jag hade tålamod och gott om tid för den var ganska långsam, så bytet till Nikon D70 blev att jag fick en betydligt snabbare kamera, och det behövdes nu när vi hade skaffat vår hund Doglas. Doglas kom till oss i slutet av januari 2004 han var då c:a 8 veckor och mycket snabb, snabbare än min Olympus, så om jag skulle få några skapligt skarpa bilder på honom så gällde det att skaffa en snabbare kamera och valet föll på Nikon D70 som nyligen hade kommit ut på marknaden, och i april kunde jag köpa den från Scandinavian Photo med ett kitobjektiv Sigma 18/50 mm. 1: 3,5/5,6,

Men jag hade redan en del Nikkorobjektiv som jag kunde variera med, ett som jag gillade mycket var Nikkor 85 mm. 1:1,7 med autofokus.  Objektivt har blivit obrukbart på grund av att något i autofokusmekaniken blivit defekt. Nu funderar jag på att skicka in det till Nikon för reparation om det är möjligt för en överkomlig slant .

Bilderna nedan visar att kameran var tillräckligt snabb att fånga Doglas när han var i rörelse

Full fart på Doglas 2004

Doglas och Max 2004

Doglas och Max brottas

DSC_0099 Doglas träffar släkten i Borlänge

 Doglas träffar släkten i Borlänge

DSC_0153 Doglas tillsammans med sina bröder

 Doglas tillsammans med sina bröder Elvis och Troy i Borlänge

Under våren när Doglas blev 3 månader så började han och vi på en valpkurs där vi skulle få lära oss hur man uppfostrar en valp, en del praktiska saker lärde vi oss säkert men det där med att träna det vi lärt oss blev det kanske lite si och så med. 

Valpkurs 006 Lena och Doglas på Valpkurs

 Lena och Doglas "in aktion" på Valpkurs där var snabbheten hos kameran till stor fördel, medan fotografering av vårblommor krävde att vara någorlunda stadig på handen. 

DSC_0060 Blåsippan uti backarna står.......

Blåsippan uti backarna står.......

Detsamma gällde förstås blommorna i trädgården, och vår Pion tycker jag att D70a:n klarade fint sommaren 2005

Förbrukad 2005

Förbrukad 2005

Vid ett besök i Borlänge hittade jag denna gamla Scania på en åker, det blev ett stort stilleben som inte krävde något annat än stadighet på handen.

Att fotografera insekter och framför allt fjärilar blev också en utmaning, det var svårt att försöka fånga dem flygandes så jag fick nöja mig med att ta bilder när de satt still på någon blomma. Ett macroobjektiv stod naturligtvis på önskelistan, men det gick bra med de objektiv jag hade. 

Nässelfjäril-bland-sommarblommor 2004

Nässelfjäril bland sommarblommor 2004

Pärlemorfjäril-i-Rönnspirean-2008

En Pärlemorfjäril i Rönnspirean som sitter så snällt var inte svårt att fånga på bild året var 2004

Ett-Bi-suger-nektar-från-Sedumblommor 2004

Ett Bi suger nektar från Sedumblommor 2004

Humla-i-Rönspirean-sommaren-2006

Här ryttlar en Humla framför Rönnspirean sommaren 2006

Mitt intresse för att fota fåglar började på allvar med min Olympus som hade ett ganska stort zoomomfång men jag ville försöka använda min Nikon F801 som var mycket snabbare. Tyvärr saknade jag objektiv med tillräcklig brännvidd, så det blev till att köpa det. Så jag köpte två objektiv som jag tänkte att fotografera småfåglarna med som höll till utanför vardagsrummet. Det blev ett Nikkor 80/200 mm. 1:2,8 och ett ganska bra Nikkor 300 mm. 1:4,0, båda hade autofokus men saknade bildstabilisering så jag kom att använda stativ ofta. Det fungerade rätt bra när jag hade talgbollar hängande i buskarna och jag kunde ställa in kameran i förväg. Nikkor 80/200 mm. saknade stativfäste så det fick jag ofta handhålla och det gick väl ganska bra men det blev tyvärr en del "suddmesar". Nu kom de väl till pass med min nya D70:a,

Hackspetthona utanför boet 2004 något beskuren

Hackspetthona utanför boet 2004 detta var med ett handhållet Nikkor 80/200 mm. 1:2,8

P1050920 Nikon D70 med Nikkor 18-200 mm.

Men en vacker dag så kunde jag köpa ett Nikkor 18/200 mm. 1:3,5/5,6 med VR, d.v.s. bild stabilisering, och det blev nästan lika revolutionerande som när autofokus kom. Nu skulle det väl aldrig mer bli en otydlig bild.

Hackspett i björken på Höstpromenad  2 2006 003 kopiera

På våra dagliga promenader såg vi ofta Hackspettar och här sitter en i björken på en höstpromenad i Hagbyskogen 2006

Stjärtmes och Blåmes 005 vid talgbollarna i trädgården

Stjärtmes och Blåmes vid talgbollarna i trädgården

Blåmes20 jan. 2006 utanför vardagsrummet 018 kopiera

Blåmes 20 jan. 2006 utanför vardagsrummet

Hackspett i vår trädgård den 26 jan. 2006 030 kopiera

I bland fick vi besök av Hackspettar i vår trädgård, som säkert lockades av talgbollarna i buskarna, 26 jan. 2006

Talgoxe 26 jan 2006

Talgoxe som gottar sig i morgonsolen den 26 jan 2006

Badliv-i-trädgården-2006

Här idkar ett par Pilfinkar badliv i trädgården 2006

I maj 2006 åkte vi till Gullholmen som ligger strax utanför Orust på en ö som heter Herrmanö. Där hyrde vi en av två stugor som min fackförening disponerade, och det var en mysig vecka med sol och värme c:a 20 +grader.

Gullholmen 6-12 maj 2006 024 Utsikt över Gullhomen

 Utsikt över Gullholmen

Gullholmen 6-12 maj 2006 119 Vägen genom Herrmanö

Gullholmen 6-12 maj 2006 Vägen genom Herrmanö

Lena och Doglas på Gullholmen 6-12 maj 2006

I september 2006 fyllde jag 70 år och jag ville fira det lite lugnt så jag bokade rum för mig, Lena och Doglas på Klockargården i Tällberg. Vädret var väl inte så fint men boendet var desto bättre där hundar var välkomna

  Vy över Klockargården med Siljan i bakgrunden

Resan till Tällberg  2006 025 Med denna Volvosugga gjorde vi en rundresa på min födelsedag

 Med denna Volvosugga gjorde vi en rundresa på min födelsedag, där vi besökte Erik-Axel Karlfeldts "Karlfeldtsgården", Axel Munthes "Hildasholm" och Hugo Alfvéns "Alvéngården

Karlfeldtsgården

Hildasholm

            Alvéngården       

Doglas Sparvar och Lena sommaren 20062006 022 Doglas sommaren 2005

 Doglas sommaren 2005

Det var en epok med bilder som tagits med D70 under åren 2004-2006

Sedan fortsatte historien med andra kameror 

Hej då

Ha det gott

Stig

                                                                       

Inlagt 2018-10-15 23:23 | Läst 4891 ggr. | Permalink
Ett fint och varierande inlägg. Härlig bildserie på Doglas med polare. Alla drabbas vi nog då och då av att inspirationen tryter. Kanske kan det vara bra att ta en paus och låta lusten återvända. Ibland tycker jag att mina krav på att utvecklas och skapa något nytt tar bort det jag tycker är lust med fotograferingen. Vi är olika, men ser gärna fler inlägg från dig framöver. Det är inte alltid jag kommenterar när jag är inne och läser bloggar. Går i perioder beroende på hur jag mår. MVH Yvonne
Svar från Stican 2018-10-17 08:50
Tack skall du ha Yvonne för din vänliga kommentar. Roligt att du gillade bilderna på Doglas och det var ju mycket hans förtjänst att det blev en Nikon D70. Att jag tagit ett beslut om ett uppehåll har kommit successivt och det är ju inget definitivt utan jag kommer nog tillbaka när inspirationen kommer.
Ha det gott/Stig
Hej Stig, Douglas med vänner var glädjande att se, det piggar upp om man har lite tråkigt. Har själv tagit paus från allt som har med foto att göra, och nöjer mig med att se och avnjuta allt vackert i livet.
Svar från Stican 2018-10-17 08:55
Hej Stefan och tack för dina kommentarer. Har märkt att du varit frånvarande ett tag och det känns skönt att veta att även du behöver en paus ibland. Jag citerar Nacka Skoglund "Vi kommer tillbaka".
Ha det gott/Stig
Trevliga bilder, och som visar att kameror som är 13 år gamla också tog bilder med bra kvalitet! Det som hänt med kamerorna sen dess är nog mest 'finlir' egentligen och 'snabbhet' både i tagning och fokusering, men det är ju 'finlir' det också.. Ja, lusten att fota och hålla på med bloggar det går lite upp och ner emellanåt.. så är det för mig också! Men det finns nån grundkänsla för fina bilder som tilltalar mig som gör att jag ändå håller på.. Och går jag ut i 'lunden' nära mig så finns ju motiven där.. vore synd att inte ha kameran med då, samma gäller när jag går mina promenader runt på stan! Sen gillar jag att 'pilla' med bilderna på datorn efteråt, det finns så mycket förbättringar att få till där.. det blir som nått slags 'skapande' bara det! Så jag lär nog fortsätta framöver.. Jag tror att du snart är tillbaks Stig! Det är kul med bilder, tror man håller huvet igång lite extra när man först fotar och sedan 'pillar' med bilderna i datorn i efterhand! Det blir en del hjärngymnastik av det, som åtminstone jag mår bra av, tror jag.. Ha det så bra! Stig.
Hälsn!
Svar från Stican 2018-10-17 09:02
Tack Jan för fina kommentarer Mina senaste bloggar har tagit mycket tid att klämma fram och det blir i längden jobbigt att hålla på i flera dagar skriva ihop några rader, så jag tog beslutet att ta en paus och kanske ägna mig åt något annat. Om och när jag är tillbaka vet jag inte nu det får ta sin tid men jag har ju inte stängt dörren för gått, så vi ses nog igen.
Ha det gott/Stig
Jag började min digitala karriär med en D70 jag också. Även om jag gjorde debuten med diverse egendomliga Sonykameror.
Jag brukar läsa ett par bloggar varje gång jag är inne på sidan, kommenterar inte alltid. För bildkommentarer finns det kanske bättre fora. Ettproblem med att skriva bloggar är att man inte riktigt vet med vem man talar till. Jag använde tidigare min blogg som ett verktyg i fotoundervisning, med förväntade vetgiriga studenter. Så är det inte längre. Man får prata med ”Molgan” i stället. Men som sagt det går upp och ner med bloggandet av olika orsaker.
ha det gott
Svar från Stican 2018-10-17 09:09
Tack Gunnar för dina trevliga kommentarer. Som jag skrev så var det en stor skillnad med D70 mot Olympus-kameran. Mitt bekymmer har inte varit till vem jag skrivit utan det är att hitta på ett någorlunda intressant ämne med lika intressant bildmaterial. Så därför tar jag en paus och "laddar batterierna". Men hur lång tid det tar har jag ingen aning om, det får ta den tid det vill.
Ha det gott/Stig
Trevlig läsning och att att "äldre" kameror kan ta bra bilder, och skarpa. Det är nog nyttigt att ta en paus ibland.
Svar från Stican 2018-10-17 12:32
Tack Thomas för din kommentar, jo D70:an får väl betraktas med sina 13 år på nacken som en äldre kamera, men då när de här bilderna togs var den en ungdom som hade mycket nytänkande innanför skalet. Men nyheter och innovationer blir fort gamla för bara ett par år senare kom D80 med ännu fler nyheter. Nu så blir det en tids vila från bloggandet.
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg