Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Zorki-4 några gamla objektiv och lite trädgård

 När jag köpte Zorki:n så satt det ett objektiv på som kan vara Industar 50-2 här finns lite läsbart om Zorki-4

Det är kanske 10-15 år sedan köpte jag denna Zorki-4 på Tradera och den plus några andra gamla kameror har mer eller mindre fallit i glömska efter det att jag flyttade hit till Lindesberg för snart 9 år sedan. Men nu har det testats gamla objektiv här på Fotosidan, av och med flera initierade fotografer, som verkar ha koll på läget, och det har det varit ganska roligt att läsa om,  bland annat har det handlat om några Jupiterobjektiv, men då har det varit lite ljuskänsligare gluggar, jag har ju också ett Jupiterobjektiv men det är nog ett ganska enkelt 35 mm. objektiv med bländare 1:2,8, det skall bli kul att testa det och Industar-objektivet med min Panasonic GX8 med adaptern, som jag  beställde hos Kreativ Fotografi

P1050924 Zorki-4 med ett Jupiter -12 objektiv

 Zorki-4 med ett Jupiter -12 objektiv

Dessutom har jag ett Canonobjektiv 50 mm. 1:1,8 (med M39 fattning), som följde med ett annat köp på Tradera en Canon 7. Det skalle bli roligt att testa det också.

Apropå gamla objektiv så skrev jag en blogg som hette "Nu blir det lite nygammalt" där testade jag ett par gamla Nikkorobjektiv, men det var inte så lätt att få några skarpa bilder. Om det berodde på objektiven eller fotografen vill jag inte uttala mig om, men jag saknar autofokusen för det underlättar mycket när synen börjar bli dålig

Nu har jag inte några bilder att visa, men Zorki:n är laddad med 24 rutor Kodak 100 Tmax så när jag har exponerat och framkallat den här rullen så kanske det finns något att visa, nu har jag inte någon aning om hur länge den rullen har suttit i kameran, så den kanske är förstörd. 

Nu till någonting helt annat

Under torsdag och fredag så har Pernilla, som tidigare jobbade på Plantmarknaden, varit här och beskurit mina fruktträd och rensat rabatterna, så nu ser trädgården ganska fin ut igen.

P1050754 Vy över trädgården

 Vy över trädgården

 Robban får jobba lite nu efter en lång semester i sommar då gräset inte växte något.

P1050764 Transparange Blanch äppelträd

 Mitt Transparant Blach har klätt sig i höstkostym

P1050748 Den ena rabatten rensad och gödslad

 Den ena rabatten rensad och gödslad

P1050750 Den andra rabatten också iorningstäld

 Den andra rabatten också iordningställd

P1050752 Av rabattblommor så är det Höstastearna som blommar som bäst nu

Av rabattblommor så är det Höstastrarna som blommar som bäst nu

P1050760 Porträtt på Dennis i höstsolen

 Porträtt på Dennis i höstsolen

Det var allt för nu

Ha det gott

Stig

Inlagt 2018-10-14 12:19 | Läst 3856 ggr. | Permalink
Ditt ryska vidvinkel, Jupiter 12 2,8/35mm, är inte något enkelt objektiv. Originalet är Zeiss Biogon 2,8/3,5cm. Det är ett sexlinsigt objektiv utgående från Sonnar-formulan. Konstruktionen ingick i krigsskadeståndet till Sovjetunionen.
När det kom på marknaden 1936, var det världens ljusstarkaste vidvinkelobjektiv. Den yppiga baklinsen som går nästan ända in mot filmplanet var då nödvändig för att få ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv någorlunda vinjetteringsfritt.
Med lite tur, det vill säga att det liknar originalet i prestanda, kan det ge fina bilder.
Svar från Stican 2018-10-14 22:58
Tack Peter för din intressanta kommentar, om det kan ge några fina bilder åierståt att se när jag kan testa Jupitern med min Panasonic. Brännvidden ökar förstås till 70 mm med förlängningsfaktor 2, som min Panasonic har, så det blir ett kort tele av Jupitern.
Ha det gott/Stig
syntax 2018-10-15 08:18
Konstruktören Ludwig Bertele vänder sig i sin grav... :-)
Svar från Stican 2018-10-15 09:52
Hej Peter. Det är möjligt att Ludwig B. skulle sova lugnare i sin grav om jag testade Jupitern med film i Zorkin, men jag tror att jag ändå vill testa objektivet i min GX8 först, om det ser hyfsat ut kanske ja laddar Zorkin med en rulle Tri-X eller T-Max. Jag får se hur långt min experimentlust räcker.
Ha det gott/Stig
syntax 2018-10-15 13:13
Good Hunting! Hoppas att du har tur med exemplaret. Dessa objektiv är i hög grad handbyggda, och för att klara femårsplanerna hade man nästan ingen slutkontroll. Ryska objektiv som ligger efter varandra i nummerserien och ser identiska ut, kan vara helt olika i prestanda.
Svar från Stican 2018-10-15 15:00
Hej Peter och tack för dina kommentarer, jag förstår att produktionen kan ha varit ojämn, och det får jag snart veta när jag får min adapter. Men jag får väl hoppas på lite tur att mitt ex. är ok.
Ha det gott /Stig



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg