Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Apropå forsar

Har aldrig provat med lång slutartid utan det har nog alltid varit pang på bara

Ljusnan och Laforsen i Hälsingland 1988.

I de här trakterna rasade skogbränderna i sommras

Ha det gott

Stig

Inlagt 2018-12-15 09:24 | Läst 1627 ggr. | Permalink
Det är verkligen mäktigt att stå intill en sådan fors. Vilka krafter. Besökte storforsen i somras men inte heller jag hade något stativ med mig just då.
Sten
Svar från Stican 2018-12-15 10:36
Tack Sten för din fina kommentar, jo jag kände mig ganska liten när jag stod och försökte hålla balansen vid strandkanten, och samtidigt hålla Mamiyan som vägde något mer än en småbildskamera. 1977 jobbade jag i Luleå och på hösten fick jag besök av mina döttrar och då gjorde vi en utflykt till Piteälven och Storforsen, och den var bra mycket större och mäktigare än Ljusnan och Laforsen. Skrev en blogg om bland annat det besöket här är en länk: https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/ett-nedslag-i-den-svenska-fjallvarlden.htm
Ha det gott/Stig
Sten Björklund 2018-12-15 12:17
Var in och tittade på din tidigare blogg. Man blir nästan lite sjuk. Har aldrig varit intresserad av fjällen, jag hade fullt upp med tjäder/orrspel på den tiden. Nu när jag varit däruppe så har jag insett vad jag gått miste om. Klara nog ingen fjällvandring på många mil men Aktse lockar lite även om det är en typiskt turistled. Har vandrat i Muddus och flera mindre reservat. Mest för att se gammal skog. Var lite orolig om jag skulle orka Muddus men det gick bra. Gör om det bara jag kommer upp. Kvickjokk har jag varit till och dit naturrummet finns vid stora sjöfallet. Riktig urskog där som lockar. Vägen där ni körde fel är den plats som min svärson bor. 7 km. från Jokkmokk. Före Karats svänger jag till vänster över en bro och fortsätter till Vojat. Där är mitt favoritställe.
Sten
Då är det väl på tiden att testa ..vore synd att inte gjort det någon gång iallafall..;))
Mv/Gunte..
Svar från Stican 2018-12-15 13:13
Tack Gunte för din uppmuntrade kommentar. Ja det vore kanske roligt att prova och nu gäller det att hitta ett lämpligt vattendrag bara, men det skall nog gå, för ett par år sedan så besökte jag Järleån som har en fors som lämpligt nog heter Långforsen, dit kanske jag åker när det blir tillfälle. https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/153297/3538175.htm
Ha det gott/Stig
Man kan ha olika syn på långa slutartider och vatten. Här ser det ut som en dånande pigg fors kraftfullt fångad, inte som flytande lava. Snygg bild!
Svar från Stican 2018-12-15 17:49
Tack Eric för din trevliga kommentar. Då för 30 år sedan hade jag nog inte en susning om att förlängd slutar tid skulle ge en effekt av flytande mjölk, det har andra fotografer visat, men det har väl aldrig tilltalat mig. För några år sedan var jag på en naturfotokurs i Kvikkjokk under ledning av Peter Ugander en av Naturfotograferna, här är en länk: https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/nikon-501-och-om-en-resa.htm och jag kan inte minnas att han propagerade för förlängda slutartider när det gäller forsande vatten.
Roligt att du gillade min bild.
Ha det gott/Stig
ericborgstrom 2018-12-16 09:20
Stig,
Tack för länk till Kvikkjokkurs. Ger minnesbilder från en tid då fotokurser inte var så vanliga som nu. Och till ens ungdom, jag var i Kvikkjokk redan på 60-talet.
Och mer piggt vatten!
Spännande bild, jag tycker mig se en skepnad där över det rytande vattnet. Ett huvud och två armar som hålls upp liksom.
Svar från Stican 2018-12-16 22:57
Tack Morgan för din kommentar, det är kanske Näcken som tittar fram och undrar vem som plåtar i hans domäner.
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg