Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Kan man älska sin kamera?

Nu blir det lite gamla bilder igen och några nya

Solnedgång-på-Lillåkern 1969

Solnedgång på Lillåkern 1969 taget med Minolta- ER för 50 år sedan, som jag tyckte mycket om

 Under de c:a 12 år jag varit medlem på Fotosidan så har läst bloggar många gånger om gamla kameror, och det verkar aldrig bli uttjatat, och det är företrädesvis ett visst kameramärke som ofta varit i fokus och nu är det sedan en tid även gamla objektiv som diskuteras av samma märke. Nu har jag inget emot att några medlemmar framhåller den här kameran som något enastående, var och en blir väl lycklig p å sitt vis. Som sagt.  Här är en länk till min första blogg där jag berörde ämnet: https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/premiar-for-min-fotoblogg.htm  och där nämnde jag min första Panasonic, Lumix DMC-LX3 som jag gillar än i dag. För en tid sedan skrev jag en blogg om en gammal ryss och om en gammal Canon, men vad jag minns så blev det inte någon tittarstorm då, men Peter Hennig gav mig flera intressanta kommentar: https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/zorki-4-nagra-gamla-objektiv-och.htm

Västerbron Stadshuset och Gamla Stan 1972    

Ovanstående bild tagen med en Canon FT med original gluggen, det var min första systemkamera, den kameran tyckte jag om

I dag fyrtiosju år och ett antal kameror senare så har jag en modernare kamera, Panasonic Lumix DMC-GX8, men jag vet inte om bilderna med den är bättre trotts alla finesser, och jag kör fortfarande med jpeg rakt ut från kameran och jag har noterat att det är fler och fler som gör det samma.

Baksidan av en liten sol

Baksidan av en liten sol

Att jämföra kameror är inte lätt, men jag har tagit hjälp av Google förstås och det blir säkert inte helt objektivt det heller. Men jag slukar nästan allt som skrivs här på FS och en blogg triggade igång min nyfikenhet. Så jag ville naturligtvis ta reda på vad t.ex. Olympus Pen F har, som inte min GX8 har, jag har aldrig haft möjlighet att "klämma" på en Olympus Pen F så jag överlät det till den här testsidan: https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://bestmirrorlessblogs.com/comparisons/olympus-pen-f-vs-panasonic-gx8/&prev=search 

P1020206 En blomfluga bland Rudbeckior

En blomfluga bland Rudbeckior

Vad jag förstår av den här jämförelsen så är Olympusen något vassare på några punkter, men min Lumix kommer inte långt efter. Nu har jag haft min Lumix i två och ett halvt år och jag är nog på det hela taget mycket nöjd med den så här långt. Men det som har en kanske avgörande betydelse är valet av objektiv , vad det har för ljusstyrka. men jag är nog inte rätt person att avgöra det

Lena midsommar i Runborg 1978 (4) kopiera

Lena midsommar i Runborg 1978 med en Canon FT och Canon 50 mm 1:1,8

P1040387 Ta en paus du också husse

 Ta en paus du också husse Lumix DMC-LX3

Acueducto del Aguila i Spanien en Romersk Akvedukt 1979

Det ensama trädet på Lindesby Sjöängar

Det ensamma trädet på Lindesby Sjöängar tog jag med Lumix DMC-LX3

009 Lättlunch på sniglar i Lisabon 1982

Lättlunch på sniglar i Lissabon 1982

P1060190 Blåmes vid foderautomaten

 Blåmes vid foderautomaten taget med en Panasonic GX8 2019

P1060223 Jag och Dennis

 Jag och Dennis

Slutorden får nog bli, jo jag tycker mycket om min kamera

Ha det gott

Stig

Inlagt 2019-02-09 09:44 | Läst 3855 ggr. | Permalink
Jag utgår från att de gamla bilderna är skannade diabilder. Ingen negativ färgfilm på den tiden gav ett så fullödigt resultat. Bilderna är jättesnygga! Du kan verkligen det här med skanning och bildbehandling.
Svar från Stican 2019-02-09 17:24
Tack Peter för så fina kommentarer, (jag nästan rodnar) roligt att läsa om att mina bilder ser snygga ut, och jag kan tillägga att bilden av den "Romerska akvedukten" Acueducto del Aguila är scannad från ett negativ. Klicka på bilden så kommer alla data fram.
De här gamla bilderna scannade jag in för många år sedan och är förvarade i en extern hårddisk, mina dia och negativ är kanske inte så exemplariskt förvarade så jag vet inte hur de fungerar idag om jag skulle försöka scanna om dem.
Ha det gott/Stig
Hej,
Tack för en rolig blogg med fina gamla bilder.
Ha det gott
Bob
Svar från Stican 2019-02-09 17:12
Tack själv Bob för din fina kommentar och för alla trevliga inslag från "Den akademiska bondbyn" de berikar min tillvaro här i Lindesberg. Där jag för tillfället svär över dåligt vintervägunderhåll. Men det är inte långt till våren, du skrev i din senaste blogg om något så sällsynt som snö i Lund, eja vore jag där.
Ha det gott/Stig
Det var en parad fina bilder, blomfluga i flykt är knepigt att få till.
Visst är det många kameror att minnas, var och en bra på sitt sätt. En OLympus Trip 35 för 30 år sedan eller en ny Panasonic är svårt att jämföra, men kan gillas lika mycket.
Svar från Stican 2019-02-09 22:34
Tack Stefan för dina kommentarer, det är inte lätt att kora någon vinnare, utan för mig var det den kameran jag hade då liksom den jag har nu som jag gillar mest. Roligt att du gillar min blomfluga.
Ha det gott/Stig
Det kan man nog även om jag inte känner så. Jag har några jag trivs med väldigt bra däremot, känns som ett lagom engagemang för mig i en kamera......
Många vackra bilder där - blomflugan, Lena och snigellunchen tex.
Hälsningar/ Björn T
Svar från Stican 2019-02-10 09:17
Tack Björn för dina kommentarer, att älska är nog ett för starkt ord, men tycker om mina kameror har jag nog gjort, från min första till min senaste. Det var roligt att du gillade mina gamla bilder.
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg