Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Lite om ämnet fotobok

Nu blir det som omväxling några skärmklipp och lite vanliga bilder

Skärmklipp Intrudoktion till min första Fotobok Landskap

 Presentation och förord till min första Fotobok Landskap

Min förra blogg handlade inte så mycket om innehållet i boken "Landskap" utan det var mer om en del landskapsbilder som dels finns i boken men också finns publicerade på FS.

Men nu skall det handla  om några andra bokprojekt jag håller på med.

Här är ett skärmklipp på den nya bok jag håller på med, men det kommer väl att ta ett tag innan den är klar för tryck, så mycket kan jag ändå avslöja att den bygger på de fyra bloggar som varit publicerade här på FS för tre år sedan. Den handlar förstås om mina vandringar i den svenska fjällvärlden, och titeln blir liknande som på en av bloggarna "Några nedslag i den svenska fjällvärlden". Nu är det faktiskt snart tre år sedan jag började på den här boken i augusti 2016 så det är väl hög tid att avsluta projektet. Den här boken liksom de tidigare har jag gjort med förlaget Blurbs hjälp, men trots att förlaget påminner om att kolla stavningen så smyger det in några fel ändå. Nedan följer några bilder från de olika resorna och mellan bilderna för den som är intresserad så finns det länkar till de fyra resorna.

Båtresan-från-Ritsem 1985

Båtresan från Ritsem till Padjelanta Nationalpark 1985

https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/ett-nedslag-i-den-svenska-fjallvarlden.htm

Med-båt-på-Kamajokk-Sarek-i-bakgrunden-1987

Med båt på Kamajokk i Kvikkjokk och Sarek syns i bakgrunden 1987

https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/nikon-501-och-om-en-resa.htm

Vy över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991

Vy över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991

https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/kebnekaise-den-10-till-15-juli.htm

Kebnepakteglaciären-1997

Kebnepakteglaciären och den delvis isbelagda Tarfallasjön 1997

https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/sista-resan-till-kebne.htm

Skärmklipp Resan till Kvikkjokk

Här ovan syns det jag kallar för arbetsfältet och till vänster kan jag välja olika sid-layout och där under laddar jag upp bilder från min dator och texten kopierar jag från bloggen och klistrar in under eller över bilden. Verkar det krångligt? Det var det i början men efter ett tag lär man sig de olika arbetsmomenten. Tidigare har jag berättat att mina kunskaper i engelska är rätt begränsade så det har ibland vållat lite bekymmer men det har ändå på något sätt fungerat.

Läser ju i bland om andra FS-kollegor som gör fotoböcker och bland andra Bob Bovin, som jobbar på ett mycket proffsigare vis, med ISBN-registrering, verkar på mig som lite krångligare och kanske dyrare, eftersom man måste beställa en viss mängd böcker, och jag har inte tänkt att sälja mina böcker.  Björn Thundal har också gjort ett antal fotoböcker på ett mycket proffsigt sätt, med ISBN-registrering och jag hade förmånen att köpa en mycket fin bok av honom vid ett besök i Korsheden för ett par somrar sedan.  ISBN Sverige - en del av Kungliga biblioteket här är en länk för den som vill vete mer https://isbn.kb.se/

P1070397 Hjärtats röst av Björn Thundal

Hjärtats röst av Björn Thundal

Men den som inspirerade mig från början var Bernt Carlzon när han presenterade sin första fotobok så tänkte jag att kan han så kanske jag också kan, och på den vägen är det. 

Skärmklipp Några bloggar från Fotosidan kopiera

 "Några bloggar från Fotosidan" är en bok som redan ligger hos Blurb för tryck. Så vad väntar jag på? Bättre tider??

DSC_0063 Sångsvanar på Tysslingen 2015

 Sångsvanar på Tysslingen 2015

Den här boken finns inte som någon blogg här på FS

Nej, det finns en förklaring förstås, och det är att av någon anledning så kunde jag inte göra beställningar på grund av att jag inte hade uppdaterat programvaran och där jag slutligen gör beställningen av boken, blev det stopp, men efter ett antal mail med Blurbs tekniker så fick jag rätsida på problemet.

Nu kanske jag får skämmas ett tag igen, för jag upptäckte att det finns ytterligare en bok som ligger klar för beställning till Blurb, och jag har ingen bra förklaring till varför jag underlåtit att låta beställa den. Den heter "Nya rader från mig", och är den senaste fotoboken av fyra jag skrivit, den handlar om en brevväxling med mail, som blev ett mailprojekt mellan mig och Inga-Lill en kvinna i Stockholmstrakten, och jag känner att jag är nog skyldig henne att låta trycka boken och leverera ett exemplar till henne. Bättre sent än aldrig.

Skärmklipp Nya rader från mig

Brandgul-lilja 1988

Brandgul-lilja 1988

Den här boken finns inte heller som någon blogg här på FS

Just nu har jag inte så mycket att tillägga men om det visar sig så får det bli en ny blogg.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2019-06-09 13:20 | Läst 6007 ggr. | Permalink
Det ser ut att bli en fin bok, "fjäll"boken! Omslagsbilden och bild på sista sidan är väl valda, ser jättefina ut! Imponerad också av omfattningen på första boken, landskapsboken, förstår jag rätt innehåller den 192 sidor, säkert med massor av fina bilder. Undrar om du inte hade med den i Korsheden en gång?
Snällt att nämna min bok med så fina kommentarer, det tackar jag extra för!
Och visst är det roligt att göra böcker!

Många hälsningar och lycka till med färdigställandet av dom du har på gång!
Björn T
Svar från Stican 2019-06-10 09:28
Tack Björn för en fin kommentar. Det stämmer nog att jag hade med mig min bok Landskap och den innehöll ju många typer av landskap. Det var bara roligt att ge lite beröm till din fina bok, som inte bara innehöll bilder utan många tänkvärda texter också. Jo det är roligt att göra fotoböcker men det tar ganska mycket tid så det är väl synd att pyssla med det nu under sommaren, fast jag får ta någon timme innan sängdags så hinner jag några sidor.
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg