Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Nya drömmar

P1090861 Morgonljus den 10 december

Strax före soluppgången den 10 december

Det är ungefär ett och ett halvt år sedan jag köpte min Panasonic GX8 och nu är jag lite intresserad av nedanstående fotoapparat, och varför kan man kanske fundera över men om man följer nedanstående länk så kanske bilden klarnar något

382562-olympus-om-d-e-m5-mark-ii

Olympus 5D MarkIII

Det som är trevligt med Olympus och Panasonic är att de två fotoföretagen har enats om samma objektivfattning så mina Panasonic-gluggar skall passa utmärkt på om det blir en ny Olympus.

Om det blir en ny Olympus så är cirkeln sluten och jag är tillbaka där jag började min digitala fotoresa, nämligen med en Olympus Camedia C-720 Ultra Zoom, jag skrev nyligen en blogg om en utflykt i Stockholms Skärgård där jag tog en del bilder med Olympusen. Här är en länk till den utflykten.  

Här är en annan utflykt vi gjorde och där Olympusen var med det var till Norröra även kallat Saltkråkan

Nyligen så handlade jag ett nytt objektiv som kostade en del så jag får hålla igen lite med slantarna till efter nyår, så får jag se om det finns något att handla för. 

P1090134 Du Husse

"Nu Husse har du hållit på och drömt en stund. Har du lust och lyssna på vad jag drömmer om?"

"Jo visst vad har du för önskningar?"

"Inga märkvaärdigheter. Men vad blir det för käk till middag?"

P1090925 Kokt Torsk med stekt Köttfärs

"Jo det blir Torskfilé med lite stekt köttfärs till dig. Är det OK?" 

"Det låter Bra. Vad skall du äta då?"

P1090930 Stekt köttfärs med spagetti

"Det blir stekt köttfärs och spagetti."

"Det låter också gott."

Det ensamma trädet på Lindesby Sjöängar en dimmig dag som i dag

"Skall vi lämna önskningarna för i dag då Dennis?"

"Det tycker jag och det var god middag Husse."

"Det var roligt att du tyckte det."

Ha det gott

Stig och Dennis 

Inlagt 2019-12-13 23:18 | Läst 4264 ggr. | Permalink
Även om det är samma fattning så kan det vara problem med AF eller om det var bildstabilisering? om man skiftar objektiv mellan märkena. Är inte insatt i detta så googla vilka objektiv det rör sig om och åt vilket håll det är problem. Det kan ju vara så att det är ok från Panasonic till Olympus men inte tvärs om?
Svar från Stican 2019-12-14 17:21
Hej Peter och tack så mycket för dina kommentarer och synpunkter, jag tänkte skriva att jag läst bland andra fotokompisar bland annat LO. som skrivit om sina Olympuskameror och att där fungerar Lumixoptiken helt OK. och jag har 2 olympusgluggar ett 60 mm. macro och ett 17 mm. som båda fungerar helt OK. på men Panasonic. Macrogluggen är trevlig att jobba med och det går att ta jättefina närbilder med den.
Ha det gott/Stig
Trevligt om objektiven är fullt kompatibla med en ev. ny kamera för dig! Det var därför jag köpte min nya lilla spegelfria Nikon Z50 + att den ger x1,5 i brännvidd. med Nikonobjektiven + att den var så mycket mindre och lättare + den lite nyare tekniken som även jag var lite nyfiken på + att den inte var så jättedyr, jämfört med de större Z-kamerorna.. Fin soluppgång, såna ser jag aldrig.. de är på fel sida av fastigheten här, dessutom sover jag alltid då! Jag nöjer mig med maffiga solnedgångar ibland.. men sällan den här årstiden, det är för molnigt!
Hälsn!
Svar från Stican 2019-12-14 17:11
Tack Jan för dina kommentarer. Ibland måste jag hitta på något för att förgylla tillvaron, och då blir det kanske att köpa något, som kanske tillför mitt intresse för foto. Men det kostar dyrt för en pensionär, som har en begränsad ekonomi, nu kommer ett Men till, Dennis och jag lever förhållandevis enkelt, så det skall nog gå vägen så någon gång på Nyåret blir det nog ett kameraköp. Om mina soluppgångar kan jag berätta att det var bland det första jag la märke till när jag flyttade hit för 9 år sedan, men solnedgångar är det ont om, där är huset vänt åt fel håll. Apropå moln så är det som en tjock fuktig filt som ligger över oss, vi längtar efter snö och några grader kallt med lite sol
Ha det gott/Stig
Ditt favoritträd ser jag, har ett eget sådant. Har funderat lite som du, men Panasonics bättre kameror har ju också inbyggd bildstabilisering, men om den är lika bra som Olympus vet jag inte. Har en liten Olynpus med platt 17 mm för att ta bilder på människor, varken skrämmande eller skrymmande och fungerar utmärkt i Decemberljuset inomhus.
Vacker soluppgång i första bilden, värt att komma ur sängen och se på.
Svar från Stican 2019-12-14 16:56
Tack Stefan för dina kommentarer och synpunkter. När det gäller bildstabilisering så har nog Olympus legat i framkant där, och på senare tid en 5-axlig sådan vilket innebär ännu bättre än min GX8:a Det har inte varit ofta jag fått se en soluppgång den senaste tiden så det var trevligt.
Trädet på Lindesbys Sjöängar står fortfarande kvar och har stått rycken för de senaste höststormarna.
Ha det gott/Stig
Jag har både Olympus o Panasonickameror och även ett antal objektiv både Olympus o Panasonic, det fungerar i alla lägen rakt av med stabilisering osv, inga problem. Bildkvaliten är är densamma också. LO
Svar från Stican 2019-12-14 17:33
Hej och tack LO. för dina uppmuntrande kommentarer. Som jag nyss skrev till Peter, så kommer jag ihåg att du kommenterat detta tidigare, så jag är lite stärkt av din kommentar här så jag kommer med all sannolikhet att bli en Olympusfotograf nästa år, och den senaste uppgraderingen av Olympus 5 D till Mark III bådar ju gott för en fin kamera. Sedan eller snart kommer ju Olympus med nya (säkert jättedyra) långzoomar, men det blir något att sukta över.
Ha det gott/Stig
Spännande med funderingar kring ny kamera! Fint att två system faktiskt har samma fattning, ska bli roligt att höra om du gör slag i saken. Skön soluppgång, själv får jag säga som Jan, jag missar nästan alltid dom eftersom jag sover då! Många hälsningar/ Björn T
Svar från Stican 2019-12-14 23:38
Tack Björn för en trevlig kommentar. Att de två kameramärkena är kompatibla med varandras optik hade jag ingen aning om när jag köpte min första Panasonic GF1 för c:a tio år sedan, det kom senare och det kan ha varit Bob eller LO. som skrev om detta i någon blogg för några år sedan. Jo jag har läst på en del på Olympus hemsida om den senaste lanseringen av Olympus 5 D Mark III. Det finns väl som alltid både plus och minus, men det verkar vara plussidan som överväger.
Roligt att du gillar min soluppgång och du förser oss med vackra solnedgångar i stället. Dennis och jag är väl relativt "morgonpigga" så då kan jag njuta av soluppgångarna till morgonkaffet.
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg