Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Alissa Box 200

Vad finns det att säga om den här lilla "lådan" då?

P1120675 Mammas kamera

Det är Mammas Art-Deco-kamera och den är lika gammal och sliten som undertecknad vi såg dagens ljus 1936, det är en Altissa Box 200, som min mamma köpte av fotografen  Harry Dittmer någon gång i börja av 1940-talet. Gick det att ta några bilder med den då? Jo det tror jag för jag hittade en del foton i ett fotoalbum och i en byrålåda efter mina föräldrars bortgång 1994, men jag har inte ägnat så mycket tid åt bilderna, utan de har blivit liggande i ett par andra byrålådor i drygt 20 år, och tyvärr så saknas negativen så detta är foton som jag kopierat i min Epson-scanner. Kvaliteten är kanske inte den allra bästa, men vad kan man begära av drygt 70 år gamla fotos, för mig är de ändå roligt att ha kvar, för det är också bilder av mig när jag var ganska ung, jag var 6 och 7 år på bilderna

Vinterutflykt 1942101

Vinterutflykt på väg mot Älta på Söderbysjön, det var nog ganska kallt för det var krigsvintern 1942

Vinterutflykt 1942100

Gruppfotot av vinterutflykten liksom bilden ovan, kan fotografen Harry Dittmer tagit, och han var god vän med min familj 

Nu är det sommaren 1943 och Mormor och Morfar är ute med  Morfars motorbåt på på Brunnsviken i Stockholm. Under krigsåren så åkte morfar ofta ut på sjön och fiskade, i Brunnsviken och där fanns det både Braxen och Gös som säkert var goda matfiskar. Det här var nog ett sådant tillfälle som  mamma och jag fick följa med på den här fisketuren. Det var ju kuponger på nästan allt i matväg under kriget, så lite fisk drygade säkert ut hushållet. Morfar hade sin båt på Stallmästargårdens Båtklubb som ligger mellan Norrtull och Hagaparken och själva bodde de på Frejgatan inte långt därifrån. Mamma och jag bodde däremot i Hammarbyhöjden som ligger söder om Söder, för mig var det roligt att hälsa på mina morföräldrar och det var nästan som en sightseeingresa genom Stockholm, från Hammarbyhöjden åkte vi med 79:s buss till Södermalms torg och Slussen, där bytte vi till 6:s spårvagn som tog oss genom centrala Stockholm till Roslagstull och Frejgatan. 

Min Mormor i motorbåten på Brunnsviken sommaren 1943 003 kopiera

Här sitter min Mormor i motorbåten på Brunnsviken sommaren 1943 och kanske förbereder hon kaffe och smörgås 

Sommaren 1944 åkte Morfar, Mamma och jag till Morfars dotter Greta som hade ett jordbruk i Brålanda kommun som ligger i Dalsland tillsammans med sin man Josef 

Dalsland 1944088 Mamma hennes halvsyster Greta och jag på trappan

Här står Mamma. hennes halvsyster Greta och jag på trappan

Dalsland 1944083

 På gården fanns förstås en ankdamm som kanske innehöll Gäss

 Min pappa var underofficer i flottan och kom på besök under en permission och han trivdes säkert med att få hjälpa till med lite av varje på gården 

Dalsland 1944082 kopiera

 Jag hade naturligtvis tur som fick vara med om höskörden och här åker vi hölass 

Dalsland 1944091

Det var naturligtvis spännande för en stadspojk som jag att få rida på en häst också

Dalsland 1944094 Kaffe i trädgården

Här blir vi bjudna på kaffe i trädgården

Dalsland 1944093

 Här poserar pappa och jag tillsammans med min morbror Josef

Dalsland 1944085 Vy över Vänern

En bit från gården ligger Vänern och dit åkte vi en dag för att bada

Dalsland 1944086 Nästan näck

 Här solar vi oss nästan näck på klipporna vid Vänerns strand 

DSC_0008 Ett stilleben med min Portugisiska Tupp

Ett något rörigt stilleben med en Portugisisk Tupp och Mammas Altissa-kamera, tog jag med min nyinköpta Nikon D70  2004. Men  jag har för övrigt aldrig själv tagit några bilder med Mammas kamera men det kanske är inte är försent. Numera så tillbringar Altissa sina dagar i min bokhylla. 

Det får avsluta min lilla berättelse från en svunnen tid

Ha det gott/Stig

Inlagt 2020-11-23 14:37 | Läst 2919 ggr. | Permalink
Bra resultat även utan negativ.
Vilken är den bästa kameran? Jo, den som fanns till hands och tog dom intressanta bilderna.
Är det inte en Zeiss Ikonta som gömmer sig bakom Världens bästa golfare?
Svar från Stican 2020-11-23 16:25
Tack Peter för en fin kommentar, jo men visst är det min Zeiss Ikonta, och om det var världens bästa kamera vet jag inte, men den levererade några skapliga bilder också och om den har jag nog skrivit en blogg för en tid sedan.
Ha det gott/Stig
Fina bilder att uppskatta. För dig givetvis ovärderliga. Hälsar NL
Svar från Stican 2020-11-24 09:10
Tack Nils-Erik för din kommentar. Roligt att du uppskattade min bildhistoria och jag håller med att bilderna betyder mycket för mig.
Ha det gott/Stig
Helt fantastiska bilder Stig! Dom här bilderna är nästan 80 år gamla, krigsvintern -42, det är 78 år sen. Superfina och högintressanta bilder, vad spelar kvalitetsdetaljer för roll med sånt bildinnehåll! Och vilka minnesbilder för dig! Vilket format har negativen på Alissakameran, den ser så behändig ut? Bilderna på mormor och morfar i båten är så underbara, inga färggranna fritidskläder då inte. Och matkupongerna kommer jag väl ihåg. Många hälsningar/ Björn
Svar från Stican 2020-11-24 09:27
Tack Björn för dina trevliga kommentarer. Det var roligt att leta bland mång gamla bilder men tyvärr så finns det inte så många fler bilder på mig men jag är ändå nöjd att det finns några kvar. Formatet är enligt länken 2 1/4 x 2 1/4 som jag förmodar är c:a 6x6 cm.
Vi åkte ibland ut i Stora Värtan till båtklubbens klubbholme som heter "Lilla Skraggen" men var exakt den ligger får jag nog googla på. Mormor och Morfar hade säkert sina vardagskläder.
Ha det gott/Stig
Väldigt fina dokumentära bilder. Intressantare än mycket annat som visas idag.
Svar från Stican 2020-11-24 09:39
Tack skall du ha Nils det var roligt att du gillade och tyckte bildserien var intressant.
Ha det gott/Stig
Det här är något av det bästa man kan se. Ovärderliga bilder och måste vara roligt att du har kameran kvar.
Sten
Svar från Stican 2020-11-24 09:42
Hej Sten och tack för dina kommentarer, jag är mycket glad att ha kvar både bilder och kameran även om jag kanske inte kommer att använda den .
Ha det gott/Stig
Trevliga bilder och värdefulla. Bitvis känner jag igen mej även om det var 60 tal när jag var liten. Utvecklingen gick lite långsammare förr. Häst och vagn med hölass var det några bönder som använde ibland.
Mvh/Gunte..
Svar från Stican 2020-11-24 09:46
Tack Gunte för fina kommentarer, jo det var en upplevelse att få åka hölass bland mycket annat jag fick vara med om under vår vistelse i Dalsland.
Ha det gott/Stig
Jag läser din berättelse och tittar på dina bilder med stort intresse, först med känslan av att de skulle kunna vara hämtade ur min pappas fotoalbum, också han uppväxt i Hammarbyhöjden.

Men jag studsar till när jag kommer till bilderna med hunden, som med största sannolikhet är en västgötaspets. Av denna fornsvenska hundtyp återstod endast en handfull individer 1942, då den räddades till eftervärlden av herrarna Björn von Rosen och Karl-Gustaf Zetterstén. Den blev godkänd som ras 1943 och kallades då svensk vallhund. Tio år senare ändrades rasnamnet till västgötaspets. Det finns inte särskilt många bilder bevarade från den tiden på dessa hundar, så dina foton kan vara mer värdefulla än du kanske anar. Har du fler? Jag skulle gärna se hunden stående från sidan. Jag tycker mig kunna skönja att hunden är stubbsvansad, vilket fortfarande ca 50% av alla västgötaspetsar är. Spännande!
Svar från Stican 2020-11-24 09:53
Tack Yvonne för din trevliga kommentar till min bildberättelse. Vad beträffar hundrasen har jag tyvärr inte mycket att tillfoga, men du har säkert rätt, jag är inte säker på att det finns fler bilder ,men jag kommer att fortsätta gå igenom alla bilder som Mamma och Pappa lämnade efter sig.
Ha det gott/Stig
Trevliga bilder, från en svunnen tid.
Jag tycker Altissan levererade. Periscop, om jag minns rätt, är väl tvålinsig, med två symmetriskt motstående menisker. Det korrigerar flera fel.

Stoppa i en rulle vetja. Det finns inte mycket i den där som inte fungerar. :-)
Svar från Stican 2020-11-25 09:02
Tack skall du ha för en trevlig kommentar. Du har alldeles rätt beträffande objektivet och i varje fall så är det flera fina bilder som har stort värde för mig. Kanske jag skall testa en rulle för att stilla min nyfikenhet, jag skall fundera på saken.
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg