Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Blommor och Blader

Läste nyligen Björns intressanta blogg om färgrymd och sitt framkallnings förfarande och skillnaden mellan sRGB och Adobe RGB, det framkom att de som kommenterat Björns blogg, alltid har sina kameror inställda på Adobe RGB vilket skulle ge en bättre färgrymd. Men jag har alltid sedan min första digitalkamera haft kameran inställd på sRGB så om det har varit rätt eller fel vad vet jag, nu kanske jag vet lite mer. Jag provade att fota två olika motiv med sRGB respektive Adobe RGB och i min dator ser jag ingen skillnad vad jag kan tänka mig är väl vid utskrifter att bilderna skulle få en bättre färgrymd med Adobe RGB. I Björns blogg hade Lena E. bifogat en länk som jag läste och där framkom det att det är en viss skillnad i färgrymd så Adobe RGB ger mer färgrymd än sRGB vid utskrifter. Så min fråga är spelar det någon roll om jag fotar i sRGB och RAW eller i Adobe RGB och RAW ?

P1022845 Farsdagsrosor fotat i sRGB och RAW

P1022845 Farsdagsrosor fotat i sRGB och RAW

P1022847 Farsdagsrosor fotat i Adobe RGB och RAW

P1022847 Farsdagsrosor fotat i Adobe RGB och RAW

P1022839 Björnbärsblad fotat i sRGB och RAW

P1022839 Björnbärsblad fotat i sRGB och RAW

P1022841 Björnbärsblad fotat i Adobe RGB och RAW

P1022841 Björnbärsblad fotat i Adobe RGB och RAW

Ingen skillnad som jag kan upptäcka

I am a little confused

Ha det gott

Stig

Inlagt 2021-11-22 13:16 | Läst 1737 ggr. | Permalink
Fina blommor. Inställningarna gör inte så stor skillnad om du inte skriver ut då är adobe RGB att föredra. Om du enbart lägger ut på dator i blogg osv funkar sRGB
Svar från Stican 2021-11-24 12:57
Tack Nini för dina goda råd jag lägger mest ut mina bilder på nätet så då vet jag att det fungerar som det skall.
Ha det gott/Stig
Vackra rosor. Jag har alltid kört i sRGB i kameran, eftersom jag använder skärm till 99;99% av bilderna så exporterar jag alltid i sRGB, hade av misstag fått in aRGB och färgerna blev skit när jag laddade upp till ett forum, det tog någon vecka innan jag hittade felet på det. Jag tror inte det spelar någon roll vad man ställer in i kameran, det påverkar vad jag vet inte rawbilden
Svar från Stican 2021-11-24 13:05
Tack Peter ja det var en bukett jag fick av min dotter Susanne på Farsdag så den fick bli föremål för min förfrågan. Jag blev lite tveksam när jag läste Björns blogg men jag börjar förstå att jag har haft rätt inställning från början. Men däremot så har jag numera övergått till raw, tidigare körde jag endast med jpeg och det har jag förstått att där har man begränsade inställningsmöjligheter.
Ha det gott/Stig
Hej. En raw-fi är ju en i princip helt obearbetad information så egentligen spelar det inte så stor roll vilken färgrymd du väljer i kameran. När du bearbetar bilden i råfildskonverteraren använder du helst AdobeRGB eftersom du helt enkelt har en större färgrymd att arbeta med. Den slutliga konverteringen till sRGB görs helst så sent som möjligt i processen.
En vits med att arbeta i en stor färgrymd är att man kan styra lite mer över vad som ska hända med de nyanser som så att säga hamnar utanför den slutliga Srgb. Ska alla färgnyanser dra sig inåt mot mitten av färgrymden, alltså mot grått, eller ska bara de utanför liksom klämma in sig i rymden. Eftersom vi jämför alla nyanser bilden när vi tittar på den, naturligtvis helt omedvetet, får det vissa konsekvenser för hur vi upplever kontrast ocjh mättnad.
(Jag tog mig friheten att ta ett par skärmdumpar på dina rosor och satte ett "hårkors" på exakt samma plats på skärmdumparna och tog prov med pipett. Och visst går det att mäta upp en skillnad mellan AdobeRGB ocH Srgb.Men det är klart om man inte ser nån skillnad med ögat så är det väl knappast något problem me det.)
vänliga hälsningar Gunnar S
Svar från Stican 2021-11-24 13:11
Tack Gunnar för din utförliga förklaring och jag känner mig lite mer säker nu. Jag gjorde samma prov med en pipett på mina två rosbilder och visst fanns det skillnad även om den var liten och det är så liten skillnad att den är knappt märkbar med blotta ögat.
Ha det gott/Stig
Peter har rätt: när du plåtar i råformat spelar det ingen roll vilken färgrymd *kameran* är inställd på; den inställningen gäller enbart jpeg-filerna. Man kan säga att alla råfiler saknar färgrymd, helt enkelt. Däremot, så fort man för över bilden till en dator och skall se på den eller skriva ut den eller lägga upp den på nätet, så omvandlas den till en jpeg- eller tiff-bild, och denna får då en "valbar" färgrymd som passar för hur den skall användas.

Normalt skall bilder för nätet vara i sRGB för att visas hyfsat på olika skärmar. Spar man i en större färgrymd som t ex Adobe RGB, kommer de att se rätt "blaskiga" ut, med dålig färgmättnad. Men, ska man göra justeringar av råbilden först, i Lightroom, Photoshop e d, är det lättare att få det snyggt i en större färgrymd; sen får man spara ut bilden i sRGB för nätbruk. Skrivardrivrutiner brukar klara att hantera de stora färgrymderna; utskriftsprofilerna tar hand om det. Ett labb (proffs- eller konsument-) ska uppge hur bildfilerna de får skall vara beskaffade.

PS Ser att medan jag satt och plitade hann Gunnar skriva i stort sett samma sak... Så vi har nog rätt båda två ;-)
pdahlen 2021-11-22 18:49
Intressant. Jag hittade dock inte någon Adobe RGB i mina inställning i LR. I extern överföring till typ PS står det ProPhotoRGB och det rekommenderas, under Global står Adobe Standard och i Framkallaren står Adobe Färg
elgenper 2021-11-22 19:49
Nej, LR använder ProPhoto som arbetsrymd som standard. Den är ännu större än Adobe RGB (och därmed blir bilder på nätet ännu blekare om man glömt exportera som sRGB. Photoshop kan hantera ProPhoto.

I exportrutan i LR (och för den delen Photoshop) finns en rullgardinsmeny för val av färgrymd, och man kan sen spara sina val (inkl kvalitet, storlek o ev namnbyte) som en preset som man t ex döper till "webbilder" e d. Så blir det rätt varje gång.
pdahlen 2021-11-22 20:26
Tackar för förklaringen
Svar från Stican 2021-11-24 13:17
Tack så mycket Per för dina utmärkta förklaringar och vad gäller utskrifter så har jag lärt mig något nytt för tidigare har jag överlåtit skrivaren att välja skrivarrutiner men framledes så skall jag testa att välja Adobe RGB så får jag se om det blir bättre utskrifter.
ha det gott/Stig
De andra har bra förklaringar. Jag tycker bilderna i sig är väldigt fina!

MvH
Johnny
Svar från Stican 2021-11-24 13:20
Tack Johnny för dina kommentarer och jag har nog börjat fatta lite av det jag var lite osäker om tidigare det var kul att du gillade bilderna.
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg