Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Återblick sjunde delen

Gott Nytt År och God Fortsättning,

Nu skriver vi 2005 och det händer en del detta år också men inte så mycket på på kamerafronten, men jag gjorde något som man kanske borde tala tyst om. Vid något tillfälle läste jag om möjligheten att få köpa en OEM version av Photoshop CS till ett förmånligt pris, och jag hade inga betänkligheter då, utan jag slog till. Efter en tid så gick det  upp för mig att det i alla fall rörde sig om en "fulkopia" eftersom jag inte kunde registrera den hos Adobe. Dåligt sammvete, nja jag köpte varan i god tro så jag beslöt ändå att fortsätta använda programmet tillsvidare.

En sak som jag glömde att berätta var att jag skaffade mig en platt 19 tum bildskärm Philips 190S5FS under 2004, detta var av utrymmesskäl, min IBM-skärm tog ganska mycket plats på skrivbordet.

         

  I april så åkte jag med ett glatt gäng gubbar och spelade golf på Ekerum som ligger på Öland.  Ön kallas ju för solens och vindarnas ö, men så mycket sol såg vi inte till på de tre dagar vi var där, men däremot en del regn så det blev mest innomhusbilder.

Olympus Camedia C-720 Ultra Zoom 

Vidare så var jag och tittade på Tjejfotboll här i Täby och det var kul att se flickorna spela och specielt Lenas barnbarn Julia som också gjorde mål.

Julia ( hon har 27 på ryggen)gör mål på Djurgården 2005  Nikon D70 och 28-105 mm. Här borde jag haft en längre glugg.

Ett par gånger om året brukar vi åka till Borlänge och Kenneln där vi köpte Doglas för att få honom trimmad. Man kan naturligtvis göra detta på närmare håll, men det har med tiden blivit mycket av vänskap med Britta och Sven så därför åker vi gärna dom 22 milen dit. Vid ett tillfälle när vi var där så tog Sven med oss till Falu Koppargruva där vi åkte ned i gruvan med en guid som berättade om gruvans storhetstid och mycket mer.

 

 I juli inträffar två olyckshändelser som lite grand vände upp och ned på tillvaron. Först fick vi en vattenskada förorsakat av diskmaskinen som förstörde köksgolvet som bestod av laminat. Detta blev naturligtvis ett försäkringsärende där jag efter en del turer begärde att få skadan kontantreglerad. Därefter fick jag bryta upp golvet och torka bottenplattan som är betong med hjälp av en elektrisk varmlufttork. Man kan mäta fuktigheten med hjälp av ett instrument som man trycker ned i golvet och läser av. Vi fick besök av ett företag som gjorde denna fuktkontroll. Därefter fick jag låna ett sådant instrument av en granne för att kolla  när fukten var borta. Sedan inköptes nytt laminatgolv som jag lade in.

Nedan t.v. vattenskadan på golvet och t.h. diskmaskinsbelysningen som hade en spräckt gummipackning och det var orsak till läckaget. Normalt så finns det ett överströmningsskydd under diskmaskinen, men vattnet strömmade ut på sidan och ned på golvet.

                  

Den andra händelsen inträffade bara ett par veckor senare då blixten slog ned och förstörde två datorer ett modem en router en skrivare samt en Bang & Olufsen 9000 musikanlägning. Det blev en kännbar ekonomisk olycka, men hemförsäkringen täckte ungefär en 30 % av det ursprungliga värdet. Så det blev att anskaffa en ny laptop, ett nytt moderkort till min dator, en ny skrivare, modem och router samt en ny musikanläggning.

             

I slutet av juli åkte vi till Värmland närmare bestämt till ett vandrarhem i Fryksta som ligger vid sjön Nedre Fryken. Där träffade vi hundfolk från stora delar av Sverige som skulle delta i en rastävling för Griffonhundar. Tävlingen höll till på en ort som heter Hynboholm norr om Karlstad.


Nikon D70 obj. 28-105 mm.

I september fyllde jag 70 år  Lena och jag  åker till Tällberg för att fira i enskildhet. Vi bodde mycket fint på Klockargården i en svit där det var tillåtet att ha hund med, så Doglas var med också. 

Här en vy över Siljan från Tällberg sammanfogad av tre bilder Nikon D70 28-105 mm.

På födelsedagen åker vi runt i omgivningarna i en gammal "Volvosugga".Nikon D70 28-105 mm.Volvotaxin-på-Klockargården-iTällberg 

Under hösten så går kameran sönder, den är nästan stendöd en grön lysdiod blinkar baktill när jag slår på kameran, jag tar kontackt med Nikon som ber mig lämna in kameran. Reparationen tar någon dryg vecka, och man har bytt en AE-cell och sedan fungerar allt igen. Nikon tog på sig kostaden för  reparationen.

Första snön kom 29  november 2005 Nikon D70 obj. 28-105 mm.

     2005 avslutas med att tomten kommer Nikon D70 obj. 28-105 mm.

2006 börjar jag att fota småfåglar i trädgården, för jag har under en tid matat fåglarna och hängt upp talgbollar i buskarna så det var ganska enkelt att få dom på bild. Nu får jag användning för mina lite längre gluggar 80-200 mm. 2,8 och 300 mm. 4,0. 

I maj samma år åker vi på veckas semester till Gullholmen som ligger på Herrmanö i Bohuslän, min fackförening Sv. Elektrikerförbundet har ett par stugor där som medlemmarna kan hyra för en överkomlig penning. det blev en fantastisk vecka med vackert väder och termometern var ständigt över 20 gr.

     Nikon D70 28-105 mm.  

Under hösten så köper jag ett nytt objektiv en Nikkor 18-200 mm 3,5 -5,6 som har blivit mitt favoritobjektiv. Den är föhållandevis smidig att ha med sig på promenader och på resor.  Bra skärpa och fokus. Snabb, säker och bra omfång,  storleken, vikten, och bildstabiliseringen  Närgränsen, 20cm från frontlinsen på alla brännvidder. Stabil fokus ändras mycket lite när man zoomar, om alls. Detta köp gjordes hos Kameradoktorn efter en ganska lång väntetid, jag tror jag fick vänta ett par tre månader.

 En månad senare köpte jag en Nikon D80 på Expert i Täby. Varför det kan man undra? Lite nya finesser jämfört med D70.  Bra bildkvalitet (även på ISO-tal som 800 och 1000 i mindre format), många olika färginställningar och kontrastval på Sv/v, vitbalans i kelvingrader (behövs för att få bra bilder i lysrörs/glödlampsljus), 11 AF-punkter, 2 inmatningshjul för slutartid/bländare, skydd för sökaren och LCD-skärmen som har blivit något större 2,5 tum.

 I november gjorde jag ytterligare en nyinvestering en ny skrivare Epson R 1800 nu med 8 färger i stället för 6 som det var på Epson 1270

                        

 

 År 2006 börjar närma sig slutet och Tomten kom i år också  Nikon D80 18-200 mm.

I slutet av 2006 så beställde jag en s.k. Inkjetfly CIS System från ett företag i USA, och jag hade tidigare läst om detta på websiten Fred Miranda och en del lovordade systemet och jag föll för deras argument om att det blev billigare med färg jämfört med Epsons orginalfärger. Så jag beställde ett paket som kom i mitten av januari 2007. Men kartongen hade läckt ut färg och del av färgkassetterna var trasiga. Efter reklamation så fick jag både nya delar och ny färg så att jag kunde montera ihop anläggningen.

Så här såg det ut när delarna moterades i hop och märkligt nog så fungerade allt väldigt bra under det närmsta året. Men det var ett problem när jag skulle byta färger så blev det ganska slabbigt för färgpatronerna hade en förmåga att läcka när jag lossade dom från kassetten. 

                                

2007 är en annan milstolpe för jag blir medlem på Fotosidan och det var något nytt för mig att kunna publicera bilder på en website. Men mycket snart upptäckte jag att man var nog en sparv i tranedansen, för det finns ju hur mycket duktiga fotografer som helst här på Fotosidan. Den första bilden som jag fick en kommentar på var denna.

En skymningsbild från Gullholmen 2006 Nikon D70 28-105mm.Måne över Gullholmen 6-12 maj 2006

Nu började något nytt för mig att lägga ut bilder, och jag lade upp en del i en bildkritikpool  liksom den här ovan. Men märkte snart att kommentarerna kom inte så ofta för konkurensen var ju nästan "mördande".  Efter det så har jag nog varit sparsam med att lägga ut några fler bilder där.

I juni beställer jag Adobe Photoshop CS3 från B&H i New York och jag är mycket nöjd med det.

Men däremot så har jag fortsatt att publicera bilder i olika albbum, jag har i dagsläget 10 olika album och ett Portfolio-album. På sommaren åker vi till Örsköldsvik  och där bor vi på Scandic Hotell som är mycket hundvänliga. Vi stannar i två dagar där, sen vänder vi söder och väster ut mot Hälsingland där vi bor fint på "Lasse Krog" som ligger mellan Korskrogen och Kårböle i Hälsigland. 

Här är bilder från ett album som heter "Då och Nu"  Det är  mellan 30 och 40 år mellan bilderna.Lillåkern-1966

I november köpte jag ett Nikkor 70-300mm 1:4,5-5,6, det har till skillnad mot mitt 300 mm. 1:4,0 bildstabilisering. Riktigt nöjd med detta objektiv. Mycket användbart zoomomfång, bra skärpa, VR funkar kanon!

Ett collage av bilder från hösten 2007 får avsluta den sjunde delen av min serie "Återblick".

2005-2007 tre år med en massa händelser och då är det ändå bara en liten del av vad som inträffat, men allt får tyvärr inte plats. Men i någon framtida blogg kan jag göra några nedslag i mitt bildarkiv med sådant som inte kom med nu. Nästa blogg kommer att handla om de två sista åren på på detta århundrades första decenium registrerat med mina kameror.

Ha det gott.

Stig 

 

 

 

Inlagt 2010-01-02 23:58 | Läst 6060 ggr. | Permalink
Tack för detta nummer av återblick, här fanns måga godbitar.

Speciellt fascierande att titta i albumet "Då och nu". Några av dessa bilder ger en nästan chockerande bild av hur landskapet förändras. Och så visar de ju vad som ofta är sant, nämligen att odlingslandskapet var mycket vackrare förr. Vilken skatt av skönhet som har förlorats!

Epsonskrivare har jag själv totalt tappat tålamodet med. Jag hade en som gick fint några år, men sedan blev det bara krångel och elände. Till sist gick den till skroten. När jag tittade på de bläckkostnader jag haft så blev det ingen ny heller.
Svar från Stican 2010-01-03 15:29
Hej Ernst och tack själv.
Du är en trogen läsare som alltid har något possitivt att säga. Att du gillade albumet "Då och nu" var roligt. Det kom till mer av en slump på grund av att vi gjorde den avstickaren till Hälsingland. Det var först när jag var hemma igen vid datorn som jag upptäckte likheterna i de olika bilderna.
När det gäller min Epson så har jag fortfarande stort förtroende för den, men jag har skrotat Inkjetfly CIS System för som jag skrev så blev det rätt slabbigt att byta färgpatroner. Numera så använder jag en annan tredjepartsleverantör som håller mycket låga priser på bläckpatronerna.
Stig



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg