Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Nytt år och nya bilder

Nu vänder vi blad i almanackan både bildlikt och på det mänskliga planet. Apropå almanacka snett framför mig så har jag en bild  av ett snöbehängt träd i Yosemite National Park fotograferat av Ansel Adams som inspirerade mig till att ta liknande bild av grannens Plomonträd.

Vintervy från sorumsfönstret 2010 i svart vit HDR Nikon D90 Nikkor 18-200 mm.

 Det nya året har just börjat med nya förhoppningar, nya chanser till både bättre bilder och ett mindre problemfyllt liv. Vi tycker att vi har haft tillräckligt med sjukdomar nu. Men nu skall vi blicka framåt, så det här avsnittet kanske skulle heta "Framåtblick" i stället. Några nyårslöften har jag inte avgivit, men tanken(det är väl den som räknas) är att börja använda mina gamla kameror lite oftare och jag har redan börjat. Min Canon FT är laddad med en Fuji Color Superia 200, och jag har redan tagit några bilder med den. Som jämförelse så har jag tagit samma motiv med Nikon D90. Ytterligare en tanke var att göra något eller några besök på "Ellens bageri" under vårsäsongen, men nu tvekar jag för utan en Leica är man nog inte att räkma med.

En till kamera som jag har haft i många år men inte har presenterat än är en Yashica-D som jag köpte av en arbetskamrat när jag arbetade på Kone-Hissar Jag köpte den för en symbolisk summa som för övrigt innehöll en hel mörkrumsutrustning med förstoringsapparat och kopietorkar och div. annat av honom. Men jag har bara kvar Yashican och den är laddad med Plus-X 125 film som jag också har tagit några exponeringar med. Det är första gången som jag använder den, så det är lite spännande att se hur resultatet blir.

Ytterligare en kamera som är laddad med Plus-X 125 film är min Mamiya 645 och den har jag presenterat i en tidigare blogg. Nu har jag tagit sista bilden och plockat ut filmen ur Yashican, och skall skicka in den plus den som sitter i Mamiyan när den är färdigexponerad också, till Crimson.

 Ett av nyförvärven på Tradera är Zorki-4  den är laddad med T-Max 100. Så nu är jag redo att möta verkligheten.

 Zorki-4 med Jupiter 8 50/2,0

Som jag tidigare berättat så inhandlade jag en Jupiter12, 35 mm. 1:2,8 på Tradera och den har jag nu testat på  Zorki:n.

Zorki-4  här med Jupiter 12 35/2,8

Ett annat alternativ är att prova Jupiter 12:an på Canon P,  det kanske också kan fungera. I vilket fall som helst så är Canon P också laddad med sista rullen T-Max, så nu får jag beställa ny film och denna gången skall jag prova Tri-X 400. Det pratas ju mycket om den filmen här bland "Bloggarna" på bloggsidan. Någon gång på 80-talet tror jag att jag använde Tri-X, men det var kanske med ett lägre ISO-tal  

Canon P med Jupiter 12  35/2,8

Här är en annan gammal kamera som jag ärvt efter min mamma och jag tror att hon köpte den någon gång under 40-talet möjligen av Harry Dittmer som vid den tiden hade en fotobutik  i Hammarbyhöjden. Det skulle vara roligt att även testa den med film.

 Teknisk information från Altissa Museum.                                   Altissa Box 200

                              

 

Någon nygammal Leica blir det nog inte på ett tag i alla fall, men däremot så har jag funderingar på en ny Panasonic GF1 med 20/1,7 som verkar mycket intressant, kanske som Dogmakamera , vi får se.

Ja, det skulle finnas mycket att se fram emot under vintern/våren. Men jag tror att det kanske får bli en paus i bloggandet nu. Det har varit ganska roligt att skriva om det som varit en hobby i mitt liv, men det känns ju lite döfött att få så lite respons, det är ju några som har tittat eller kanske till och med läst mina bloggar men det är väldigt få som lämnat någon kommentar.

Så det var allt för nu.

Ha det gott.

Stig

 

Inlagt 2010-01-19 00:33 | Läst 4897 ggr. | Permalink
Mycket bloggar som slåss om uppmärksamheten så här på nya året. Så tappa inte sugen, utan fortsätt du bara å så tar du med dig valfri kamera å kanske lite bilder till Ellens nu på Onsdag kl. 15.
Ibland infinner sig stunder när Leica är klart underrepresenterade så hav förtröstan
Svar från Stican 2010-01-19 12:07
Tack Micke, det är sant att det är många som bloggar och det kanske inte är så konstigt med det. Men det är väl alltid lättare att skriva om man har lite medvind, och just nu så kändes det motigt. Tråkigt nog så har jag svårt att komma nu på onsdag, men så snart tillfälle ges så dyker jag upp.
Stig
Det kan behövas lite nytt att titta på på Ellens så ta du vad som helst med dig. Var beredd på att den går laget runt för att kännas på =)
Svar från Stican 2010-01-19 12:14
Hej Thomas. Det är väl tveksamt om jag har något nytt att visa upp, men jag kommer naturligtvis inte tomhänt när det nu blir, för just nu på onsdag är det tyvärr olämpligt, men det går väl fler tåg.
Stig
Snygg svartvitbild. Läser jag rätt att det är HDR i svartvitt? Har du i så fall skapat en HDR-bild i färg och konverterat den sedan, eller hur är den gjord? Kanske är den i mörkaste laget, snön lyser ju upp och det kanske skulle synas tydligare i bilden.

Med ett sådant batteri av gamla kameror kan du trycka ner Leica-gänget på Ellen i skorna! Du kan ju börja med att dra fram den gamla Altissan :-). Jag ser på nätet att den har 120-spole, så den kan du plåta med. Den är ju annars så liten att man kunde tro att den hade 127-spole. Du ska ta med bildexempel också, av vad jag sett presterar den bättre än många andra lådkameror. Givet att den är tät och mekaniskt funktionsduglig.

Som nummer två skulle jag i ditt ställe lägga upp Yashican. Den är nästan lika tjusig som en Rollei. Jag vet, har själv haft en Yashica TTL 4x4. Ett smycke!

GF1 med pannkasobjektivet är verkligen läcker, jag önskar mig en själv. Den är också något att impa på analognördarna med :-)
Svar från Stican 2010-01-19 12:37
Hej Ernst. Tack för din kommentar på min bild, det är mycket riktigt en koverterad HDR i färg men jag har även gjort i en svartvit version också. Nikon D90 går att ställa om till monokrom, men det blev en ful aura runt trädtopparna så jag tog färgversionen istället.
När det gäller mina gamla kameror så tror jag inte att det är något som imponerar. Men det skall bli kul att se resultatet från min Yashica.
Altissan ja det skulle vara roligt om den också fungerar, slutaren har 2 lägen 1/25 sek. och 0 eller B som det numera heter, i läget 1/25 så kärvar mekanismen något men är man medveten om det så fungrar den nog. Om den sedan är ljustät det är väl osäkert men det är väl bara att prova.
Det blir nog med all säkerhet en GF1:a så snart ekonomin tillåter.
Stig



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg