Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Gammal eller ny teknik

Just nu står jag inför ett val. Det ena är förståss att följa trenden och köpa på mig en begagnad, ganska dyr, analog och förhållandevis omodern Leica. Nedanstående Leica M6  1986 B+ kostar 990 eur. med dagens kurs c:a 9791,50 kr.utan objektiv hos Leica shop i Wien. Sedan tillkommer frakt och om det finns någon garanti det vete han där nere. Men man får ju vad man betalar för heter det ju. Det finns antagligen bra optik att köpa på LP-foto, kostar c:a 4995 kr

 

 

 

 Det andra är naturligtvis att följa med sin tid och köpa en ny, ungefär lika dyr, digital och med den senaste tekniken Panasonic GF1. Nedanstående GF1  med obj. 20/1,7 + elektronisk sökare kostar 10480 kr. Sedan tillkommer frakt och  garanti finns.

Det finns säkert invändningar mot  mitt resonemang, men jag är nog övertygad om vilket val jag kommer att göra.

Ha det gott

Stig

Inlagt 2010-01-20 00:51 | Läst 8086 ggr. | Permalink
Bara du köper med hjärtat, så blir det nog bra. Tror iofs att du skulle kunna ta kort med betydligt billigare ljusmaskiner. Men jag tror att om man längtat riktigt mycket efter nåt, så tar man bättre bilder
Svar från Stican 2010-01-20 11:02
Hej Micke och tack för ditt svar. Ja du säger att köpa med hjärtat, eller skall man låta förnuftet få bestämma det är frågan. Mina hjärterötter har ju aldrig varit så djupt rotade när det gäller Leica så där finns nog inte inte ett behov att fylla. Så det blir alldeles säkert att jag beställer en Panasonic.
Stig
Min djärva gissning är att du väljer Lumixen. Du har ju redan ett antal analoga kameror som du nog behöver utforska innan du vet om du tänker bli analognörd :-)

Eller så är det mig själv jag pratar om :-D

Önskar att min egen kassa medgav ett nyförvärv. Men nu är det grejer på huset som måste gå före. Som ett nytt trädgårdsskjul. Och även jag har outforskade möjligheter framför mig, framför allt med mitt nya 35 objektiv, som jag knappt använt än. Så inte går det någon nöd på mig. Men det är främst detta att jag skulle vilja ha en kamera att stoppa i fickan. Och jag skulle nog klara mig med något billigare än Lumix GF1, men endast det bästa är ju gott nog när man drömmer!

Hur det än blir så önskar jag mycket glädje med ett nyförvärv och med fotoåret 2010!
Svar från Stican 2010-01-20 11:11
Hej Ernst. Du har alldeles rätt i ditt antagande för jag låg länge och funderade i natt innan jag somnade och som du riktigt påpekar så har jag fullt upp med de analoga kameror jag har. När det gäller prioriteringar så har vi satsat både tid och pengar på vårt hus under några år så det är inte mitt problem för dagen. Men man vet inte när nästa apparat går sönder,förra året var det diskmaskinen. Men vi har en liten buffert för det om det händer.
Stig
Du kan kanske leva i båda världarna!
För mig funkar det bra!

Min livsnjutarkamera, eller Slow Photography-kamera, eller eftertänksamhetens fotoverktyg är en M Leica, bla för att den inte är någon vanliga analog kamera...
Ursäkta alla andra analoga kamerainnehavare!!
Allt finns i betraktarens sinne eller blick... :)

Till det dagliga i bloggen (eller ev bilder för försäljning) där använder jag självklart min Canon G10!

Lätt som en plätt! :)
/Bengan
Svar från Stican 2010-01-20 11:26
Hej Bengt det var roligt att du ville komma med dina åsikter och synpunkter. Det är kanske mer av en livsstil att ha och framför allt använda en M Leica. Men det man aldrig har haft det saknar man inte heller, utan det är väl kanhända den där "måste ha djävulen" som sitter på axeln och pockar på. Men det får nog bli en Pansonic den här gången. Det förhåller sig nog så att jag genom "Retrokameragruppen" lever i två världar redan. Men det är kanske inte riktigt det du menar, utan den ena världen skulle vara med M Leica och den andra är digital oavsett kameramärke.
Stig
Folk som äter enligt stenålders diet mår bättre står det i en bok. Tror inte att jag kan må bättre än när jag just ätit en god biff med bearnaisesås på Sandhamns Värdshus, åtminstingen till notan hamnar på bordet.

Det finns så många möjligheter att ta den där bilden som alla önskar att få ta så det gäller "bara" att ha en kamera med sig som för stunden kan klara av att vara rätt verktyg just då. Om det finns tillgång till flera tekniker borde livet bli lättare om det inte går så långt att det uppstår ett godisbutikssyndrom och jag stressas av att välja redskap mer än jag njuter av ögonblicket.

Livet är inte lätt men kul! Trenden kan ställa till det eftersom trenden är hur andra tycker. Ditt eget val kommer troligtvis att passa dig själv bäst. Hur du än väljer blir det spännande, lycka till.

/nic
Svar från Stican 2010-01-20 11:38
Hej Nils-Erik det var roligt att du är inne lite på samma tankegångar som jag. Det handlar ju mycket om prioriteringar, vill man lägga ner en massa pengar på en beg. Leica så är det väl OK. för den som så önskar. Men mitt beslut är att jag lägger den summan på en ny kamera som uppfyller mina krav och förväntningar. Så nu har jag bestämt mig det blir en Panasonic GF1.
Stig



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg