Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Nikon F Photomic FTN och en nygammal glugg

I torsdags förra veckan anlände min nygamla Nikon F Photomatic FTN och upp-packningen skedde vid köksbordet. Den var väl embalerad med massor av plastdukar runt om kameran och över, under och på sidorna av kartongen, men den såg lite naken ut och ett stort hål som gapade. Men för övrigt såg den väldigt fin ut, inga skavsår och repor på klädseln eller några bucklor. Några små repor finns på undersidan av huset, men som sagt i mycket bra skick. 

I brist på orginaloptik så har jag skruvat på ett Nikon AF 28/2,8 objektiv tillsvidare, och av mina bud på objektiven  på Tradera , så har jag vunnit auktionen på ett Nikkor 28 mm. 1:2,0, nu får jag vänta ytterligre några dagar innan kameran blir komplett. 

Nu har jag bekantat mig lite med kameran och allt verkar nog vara i bra kondition. Frågan är om jag kan använda mitt AF-objektiv med en lös exponeringsmätare i stället. Det borde väl kunna fungera för så har jag gjort med min gammla Zeiss och med Yashican.

Men nu över till mitt problem med batterier till prismasökarens ljusmätare. här syns batterikammaren på prismasökaren i  Photomatic, och batterierna är som synes Alkaliska på 1,5V. Thomas Meldert poängterade att det var viktigt att spänningen är just 1,35V och inte 1,5V.

Thomas skriver: "Originalbatteriet hade en spänning på 1,35V medan silveroxidbatterierna har 1,5V. Man kan tycka att det inte skiljer så mycket men det påverkar exponeringen. Man kan köpa adaptrar som tar ner spänningen till 1,35V från ett silveroxidbatteri eller köpa zink/luftbatterier med samma storlek som kvicksilverbatteriet". Slut på citatet.

Så det blir till att skaffa zink/luftbatterier antingen från LP-foto eller från USA . LP-foto tar 100 kr. styck för dem. Från USA kan man kanske få dem något billigare, men det tar kanske lite mer tid. Nu har det gått upp för mig att jag har köpt fel batterier till både min Canon FT och till min Luna Six 3, så för att råda bot på mina försyndelser blir jag tvungen att köpa minst 5 stycken zink/luftbatterier. Det blir en nätt affär på 500 kr. hos LP foto.

På Goggle sökte jag på MRB 625 Wein Cell och jag fick napp på ett företag som heter "The Small Battery Company" i England och nu har jag beställt 5 stycken zink/luftbatterier där i från .

Ha det gott

Stig

Inlagt 2010-02-23 00:06 | Läst 11361 ggr. | Permalink
Zink/luft-cellerna har ganska kort drifttid när man väl har ryckt av dem tejpen för lufthålet.
Adapter för SR44-batterier blir billigare i längden.
Alkaliska ersättningsbatterier (t ex PX625A eller EPX625), som ligger på 1.5 V, kommer att ge fel utslag på exponeringsmätaren. Spänningen sjunker också allt eftersom det laddas ur, så felvisningen är inte konstant.
Silveroxidbatterier, som SR44 eller S76, ligger mer konstant över tiden. Därför kan man enklare kompensera för spänningen mha adaptern.

Om du får batterierna innan gluggen kommer kan du använda din AF 28 så länge. Du får då mäta nedbländat, bara. Då trycker du först upp kopplingspinnen till bländarringen med fingret, så att visaren i spåret ovanför hoppar till bl 5.6. Sedan bländar du ned med nedbländnings-knappen när du mäter. Använder du lös mätare är det bara att ställa in bländaren som vanligt.

Den dagen du har både batterier och rätt objektiv får du börja göra "The Nikon Shuffle" varje gång du bytt objektiv, dvs du drar blädarringen först till minsta, och sedan tillbaka till största öppningen, för att mätaren skall indexera, och mäta rätt. :-)
Svar från Stican 2010-02-23 23:58
Hej Olle. Nu gjorde jag en beställning från The Small Battery Company i går så jag får väl köra slut på de först. Men sedan kanske det får bli adapter för SR44-batterier i stället. Min nygamla glugg är enligt säljaren på väg så den bör vara här innan veckoslutet hoppas jag. Tack för tipset om "The Nikon Shuffle", det kände jag inte till, men jag har laddat ned "Nikon F Photomic T Finder Supplement to Instuctions", så jag får läsa på.
Stig
Verkar som om en yttre exponeringsmätare i detta fall skulle vara den enklaste lösningen. Finns moderna sådana att köpa?
Svar från Stican 2010-02-24 00:08
Hej Ernst. Den exponeringsmätare som jag har är en LUNASIX 3 och den skall också ha andra batterier än de som sitter i nu, för jag har köpt alkaliska PX 625A batterier, så mätvärdena är nog alldeles åt skogen p.g.a. för hög späning.Om det finns modärna exponeringsmätare känner jag inte till. Min Lunasix 3 köpte jag omkring 1987, men den bör nog fungera med rätt batterier.
Stig
Hej Stig,
Ett snabbt tips: Jag har lagt ut två stycken helt nya 1,35V batterier på Tradera, för utropspris 1:-/st. Auktionerna går ut nu på söndag.
MVH Ronny Persson Helsingborg
Svar från Stican 2010-02-24 00:15
Hej Ronny och tack för tipset, jag skall titta in på Tradera och se hur budgivningen ser ut.
Stig
CRIS-adaptern ger för högt spänningsfall i en Nikon F, eftersom den exponeringsmätaren drar mer ström. Det kan enl uppgift bli flera bländarsteg fel. Dessutom kostar den $30/st och verkar heller inte ge rätt höjd.
I Holland finns en som säljer byggsatser bättre adaptrar, antingen €32 för 2 st färdiga, eller byggsatser för €6 för 2 st inkl porto.
Svar från Stican 2010-02-24 00:28
Hej Olle. Det var ganska mycket pengar för 2 st färdiga adaptrar 32 euro är c:a 305 kr. Men byggsatserna verkar klart mer prisvärt.
Stig
Snygg kamera! :)
/B
Svar från Stican 2010-02-24 00:35
Tack Bengt. När jag såg en Nikon F för första gången tyckte jag att den såg lite klumpig ut med den stora prismasökaren. Men ju mer jag tittade och läste om den så ändrade jag uppfattning. När den väl kom hem så måste jag säga att den är verkligen snygg, och snyggare blir den med orginalgluggen tror jag.
Stig
Anade att det var du som fick den andra 28:an (och missade den första). själv förhindrad att delta i slutstriderna. berätta gärna vad du tycker om den
Svar från Stican 2010-02-24 00:43
Hej Torbjörn. Jo det stämmer jag missade den första med några minuter och priset blev något mindre för den som vann budgivningen än vad jag gav nu. Men det är smällar man får ta.
Så småningom så hoppas jag kunna publicera några bilder här och berätta om mina intryck.
Stig
Hej igen Stig.
Den "Nikon F Photomic T Finder Supplement to Instuctions" du har är fel till din kamera. Den är till "F Photomic T", och du har en "F Photomic FTn". Photomic T mätte inte centrumvägt vilket FTn gör, och hade heller ingen indexering av bländaren, utan man fick själv ställa in aktuell ASA mot objektivets största bländare varje gång man hade bytt.
Den du skall ha hittar du här.
Mer info om de olika modellerna hittar du här.

Och visst är kameran snygg. :-)
Svar från Stican 2010-02-24 15:51
Tack igen Olle. Vad skulle jag göra utan er grabbar? Är tacksam för alla tips. Att kameran är snygg är inte min förtjänst utan jag har nog haft lite tur vid det här köpet. I bland köper man liksom "grisen i säcken" när man handlar på auktion.
Stig



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg