Sticans Fotoblogg

En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Nikkor 28 mm 1:2,0 och en Pronea S

Efter några dagar med en kraftig förkylning där det rann som en vårflod ur näsan så kan jag berätta att nu har den anlänt min Nikkor 28 och så här ser den ut på Nikon F Photomic, och snart är det dags att ladda med film, och den här gången blir det Tri-X.

Mina zink/luftbatterier har inte kommit ännu så jag tänker testa med en rulle Tri-X så får jag se såsmåningom på resultatet. Vet inte om skillnaden på exponeringen blir så stor med de alkaliska batterierna som sitter i nu.

Så ser min 28:a ut lite grand snett bakifrån.

Så här ter den sig snett framifrån, och här finns mer att läsa om Nikkor 28/2,0. 

 Under en kort period hade jag en Nikon Pronea S som är en APS-kamera, men jag gjorde mig av med den när jag köpte min första digitalkamera 2003.  Nu såg jag att en Pronea fanns på Tradera, och jag lade ett bud och jag vann budgivningen. För några timmar sedan fick jag ett mail att den finns att hämta på ett utlämningsställe, så det blir en utflykt i morgon.

Det var meningen att Pronean skulle vara ett komplement till min andra Nikonkamera(F801) och som en resekamera(eller reskamrat), och den var med på en golfresa till Italien år 2000 men det blev inte så många bilder tagna på den resan. Det blev över huvud taget inte många rullar tagna, jag har kollat nu och det blev bara 5 stycken, och det är lite tråkigt så nu får jag väl råda bot på det om det går att få tag på film. På Scandinavian Photo finns det Fuji Nexia A200 för leverans Men här är ett par bilder från Tarantobukten som ligger i Syd-Italien. Tarantobukten ligger som sagt i Syd-Italien och lite vulgärt skulle man säga att den ligger i hålfoten på den Italienska stöveln.

På golfklubben fanns det cyklar att låna och Lena och jag tog oss ned till stranden som visade sig vara en jätte lång sandstrand med förmodligen jättesköna bad om det vore rätt årstid. Vi var där i Mars månad och vattnet var allt annat än behagligt.

Men om det inte gick att bada så kunde vi leta snäckori alla fall.

Det finns tre bildformat på Pronean och bilderna ovan är tagna med panoramaformatet. Men jag tog även bilder i något som man kan likna vid normalt småbildsformat sedan finns även ett fullformat som är den egentliga orginalbilden, de övriga är maskade i kameran.

Här är en vy över taken på staden Locorotondo som ingår i det s.k. världsarvet p.g.a sina egendomliga hus som är runda och har tak som är toppformade.

 Det som är lite tråkigt är att jag kan i nuläget bara scanna in kopiorna och inte direkt från negativen och det är möjligt att bilderna skulle kunna bli något bättre om det var möjligt. För några år sedan så använde jag en Minolta dia/neg. scanner men jag skaffade aldrig någon APS- adapter till den och det kan jag kanske ångra i dag. Minoltascannern har jag faktiskt kvar men den används inte längre p.g.a. att det inte fanns något Digitalt ICE filter så om det fanns mycket dammkorn på dior eller neg. så blev det mycket jobb att ta bort dem sedan. Har sökt på Tradera och e-Bay efter APS-adapter men det verkar inte finnas någon för närvarande.

Minolta Dual IV

Det var allt för nu.

Ha det gott.

Stig

Inlagt 2010-03-03 23:38 | Läst 8205 ggr. | Permalink
Skojaru att det blir tidsödande att ta bort damm utan ICE-filter. Men man lär sig bilderna utan å innan.
Svar från Stican 2010-03-04 10:53
Hej Micke.
Nja jag är av naturen inte särskildt bekväm av mig, men när jag satt med ett par hundra neg. som legat i en byrålåda under många år, så kändes det ganska betungande att sedan sitta och handplocka varje bild ren från fläckar.
Men problemet för dagen är inte damm utan var jag kan hitta en APS-adapter.
Stig
om jag minns rätt så beskärs inte aps-bilderna i kameran - det läggs bara på en markering som talar om för labbet vilket utsnitt man ställt in - så negativen är i fullt format.
och du är nöjd med 28:an?
Svar från Stican 2010-03-04 10:59
Hej Torbjörn.
Jo det är väl som jag skrev, att bilderna är maskade i kameran till olika bildformat och att fullformatet är den egentliga orginalbilden.
Om min Nikkor 28:a kan jag inte uttala mig om ännu, men jag kommer med en rapport så snart jag tagit den första rullen.
Stig
Snyggt ekipage!
Exponeringsmätaren borde visa för mycket med de batterierna, så du kanske skall lägga dig medvetet lite högt när du mäter. Du kan ju jämföra först med en annan kamera mot någon grå eller vit vägg.

Min "Minolta Dimage Scan Dual III" tar både vanlig småbild och APS. Det kanske är lättare att hitta en sådan än tillsatsen.
Svar från Stican 2010-03-04 11:25
Hej Olle.
Tack för det. Som du säger så har jag jämfört med en Mamiya 645 som har en annan typ av batteri, ett alkaline 6V och den exponeringsmätaren borde väl visa rätt. Om jag ställer in 400 ISO så blir det samma resultat på båda kamerorna.
Angående Scanner så får jag väl leta vidare, skall kolla med "Minolta Dimage Scan Dual III" om det kan finnas på någon site.
Stig



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg